Nieuws

Must read: Goed nieuws van het inflatiefront

Plus: kansen met cyclische consumentenaandelen, liever obligaties dan aandelen, de problemen van Big Tech, 'de woningmarkt is gezond', en meer.

Wat doet de consument?
Donkere wolken hangen boven het consumentenlandschap. Niet voor niets zijn cyclische consumentengoederen dit jaar extra hard geraakt. Maar dalende koersen leiden ook tot stijgende dividendrendementen, waardoor Reineke Davidsz van het dividendteam van Van Lanschot Kempen steeds meer heeft te kiezen.

Schamele obligatiekansen in een uitdagende markt
Obligatiestrateeg Guillermo Felices bij PGIM Fixed Income maant obligatiebeleggers tot grote voorzichtigheid. Hoge inflatie en dalende winsten vormen geen goede basis om nu massaal obligaties te gaan inladen. Gelukkig is er nog een witte raaf.

Het resultaat van ernstige recessie-angst plus extreem agressief hiken

Pimco prefereert obligaties boven aandelen
Obligatiebelegger Pimco denkt dat de bearmarkt voor aandelen zijn dieptepunt nog niet heeft bereikt. De vooruitzichten voor obligaties worden ondertussen steeds beter, zowel voor de korte als lange termijn.

Oh jee, gaat China weer langdurig in de lockdown?

Wordt Q4 een herhaling van Q3?
Jaap Steur van Axento Vermogensbeheer: "De beurssituatie van de afgelopen weken heeft raakvlakken met die van het vorige kwartaal. Ook toen stegen beurskoersen omdat beleggers optimistisch waren over het Amerikaanse rentebeleid. In de tweede helft van het derde kwartaal verdampte dit koersherstel toen duidelijk werd dat de marktverwachtingen onrealistisch waren." Hier is de column.

Goed nieuws van het inflatiefront

Europa blijft koploper in klimaatfondsen
Het aantal beleggingsfondsen en ETF’s met een klimaatmandaat groeit razendsnel. Maar door de dalende aandelenkoersen, de sterke dollar en doordat beleggers minder geld inleggen, is het totaal belegde vermogen in dit type fondsen dit jaar toch gedaald. Morningstar belicht het landschap van klimaatfondsen in het kader van de COP27 klimaattop.

Daalder Denkt Hardop

Helaas voor Big Tech is de coronapandemie voorbij
"One by one, the tech CEOs apologized. They had failed to anticipate that their users’ extremely online behavior would return to normal once COVID restrictions lifted. So their projections for growth—in streaming, e-commerce, and the like—were way off. With expenses mounting and growth stagnating, they’d need to cut costs dramatically. Mass layoffs were coming." Goed verhaal.

Huizenmarkt: "Weinig aan de hand" 
Huizenprijzen dalen voor derde maand op rij maar de 'woningmarkt is gezond'. RTL Z bericht.

Grondstoffenbedrijven in de uitverkoop

Cultuursector in de knel
Dat is meer dan een maatschappelijk probleem alleen, schrijft Rabo-econoom Hugo Erken.

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

Duurzaam beleggen in onrustige beurstijden
De energiecrisis, oplopende inflatie en hevige recessie-angst hebben duurzame beleggers dit jaar harder geraakt dan beleggers die minder oog hebben voor uitmuntende ESG-scores. Dat is echter geen reden om nu te twijfelen aan de duurzame beleggingsthese. Integendeel, zo blijkt uit het nieuwste ESG E-magazine van IEX Profs.

Buffett een buy-and-hold-belegger?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie