Nieuws

Grexit vereist goede voorbereiding

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble daagt Griekenland uit de euro te verlaten.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble daagt Griekenland uit de euro te verlaten. Tegelijkertijd zetten beleggers en economen op een rij wat er moet worden gedaan om in het geval van een ‘Grexit’ de munteenheid te redden, beschrijft Bloomberg. Onder de maatregelen bevinden zich noodleningen en obligatieaankopen van de ECB, herkapitaliseringen en depositoverzekeringen voor kredietverleners en een krachtiger Europees noodfonds.

Samen moeten die er voor zorgen dat Spanje en andere zwakke landen niet worden besmet. Het eens verboden onderwerp is niet langer taboe: Europese ambtenaren praten openlijk over een Grieks vertrek uit de euro. Volgens Schaeuble kan de regio dat aan, mits men er voor zorgt dat het risico van besmetting vermindert.

“Een exit moet deel uitmaken van een plan om verstoringen te verminderen,” stelt Pimco’s Mohamed El-Erian. Als Griekenland de euro verlaat en het antwoord van de andere eurolanden mislukt, kan de wereldeconomie mogelijk een herhaling van het Lehman Brothers-fiasco tegemoet zien, maar dan op overheidsniveau.

Gelijkenis
Schaeuble’s zelfverzekerheid klinkt dan ook verdacht gelijk aan de optimistische gedachte in de VS dat het financiële systeem het instorten van Lehman Brothers wel aankon. Een plotselinge exit kan leiden tot paniek, een verkoopgolf en verhoogde volatiliteit en interbancaire rentetarieven, aldus senior adviseur Alan Brown van Schroders.

De ECB besloot eerder dit jaar om een eventuele exit op dat moment op te vangen, en niet van tevoren een plan op te stellen. Dit omdat de gebeurtenissen die volgen zo onvoorspelbaar zijn. Als de crisis verergert, verandert dat mogelijk. Dit weekend stelde Raad van Bestuurslid Patrick Honohan dat een Griekse exit “niet perse fataal is, maar niet aantrekkelijk”. En exit is mogelijk, maar brengt de euro wel schade toe. De ECB gaat er voorlopig vanuit dat de eurozone in tact blijft.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen