Nieuws

Latijns-Amerika heeft de X-factor

Latijns-Amerika is een van de weinige markten die dit jaar dik in de plus staat. De afhankelijkheid van grondstoffen was tien jaar een nadeel, nu is het een voordeel. Schroders denkt dat Latijns-Amerika kan blijven schitteren.

Latijns-Amerika was de laatste jaren een beetje het ondergeschoven kindje binnen het EM-universum. De aandacht van EM-beleggers is steeds meer verschoven naar Aziatische markten.

Het belang van Latijns-Amerika in de MSCI EM-index is mede daardoor sinds het begin van deze eeuw gekelderd van ongeveer een derde tot onder de 10%. Azië is daarentegen opgeklommen van een derde naar een overweldigende 76%.

Deels heeft dat te maken met zwakke resultaten, deels omdat Azië (en dan met name China) gewoon sexyer was dan het door grondstoffen gedomineerde Latijns-Amerika.

Ster op de beurs

Maar daar is verandering in gekomen. Althans, wat de resultaten betreft. Latijns-Amerika is een van de weinige sterren op de beurs met een rendement van +13% in dollartermen in de maanden januari tot en met oktober (in euro’s was het nog meer).

Dat is uitmuntend als het wordt vergeleken met de MSCI EM-index, die op 31 oktober op een verlies stond van ongeveer 30%. De VS en Europa deden het maar iets beter.

De vraag is of dat een eenmalige uitschieter naar boven was, of dat beleggers op meer mogen hopen. De Britse vermogensbeheerder Schroders is optimistisch en  heeft daarvoor verschillende redenen.

Zes voordelen op de lange termijn

Zoals gezegd, de kracht en zwakte van Latijnse-Amerikaanse markten is dat ze zwaar leunen op grondstoffenmarkten. Dat loopt uiteen van olie en gas tot edele metalen en landbouwproducten zoals soja, suiker, koffie en cacao. Dit jaar was dat voordelig, maar wie zegt dat zo blijft?

Schroders ziet daarvoor zes redenen:

  1. De energietransitie zweept de vraag naar industriële metalen op. De laatste jaren was de afhankelijkheid van grondstoffen eerder een zwakte. De energietransitie kan dat omdraaien.
  2. Latijns-Amerika heeft zelf ook goede kansen om duurzame energie te exporteren in de vorm van groene waterstof.
  3. Er is wereldwijd een sterke trend naar “nearshoring”. Landen en bedrijven willen minder afhankelijk worden van Rusland en China. Maar nearshoring hoeft niet te betekenen dat de productie helemaal terugkeert naar bijvoorbeeld Europa of de VS. Latijns-Amerika kan voor Europeanen en Amerikanen een prima alternatief zijn. Vooral Mexico kan zijn positie als werkbank van de VS uitbouwen.
  4. Het demografisch voordeel. Latijns Amerika heeft een jongere bevolking dan de VS, Europa, China, Japan, Zuid-Korea of Taiwan. Dat zorgt voor een gezondere bevolkingspiramide en meer mensen die werken.
  5. Nadeel van landen met veel grondstoffen is dat ze erg cyclisch zijn. Ze gaan door diepe dalen en over hoge toppen. Daar staat tegenover dat Latijns-Amerikaanse aandelen in internationaal vergelijk nog altijd erg goedkoop zijn. Ze kunnen dus tegen een stootje.
  6. Tenslotte hebben beleggers in de MSCI EM-index nu een grote exposure naar Azië en China. Door een deel van de portefeuille te beleggen in Latijns-Amerikaanse aandelen is de portefeuille beter in balans.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie