Nieuws

Stijging Amerikaanse aandelen geeft valse hoop

BlackRock verbaast zich over de recente stijging van Amerikaanse aandelen, want van enige winstgroei is niet langer sprake. Desondanks ziet 's werelds grootste vermogensbeheerder mooie kansen in een aantal sectoren.

De koersstijging van Amerikaanse aandelen als reactie op het CPI-rapport doet onterecht vermoeden dat de Fed binnenkort stopt met het verhogen van de rente. De markt reageert opnieuw te optimistisch, schrijft vermogensbeheerder BlackRock in z'n nieuwste weekcommentaar.

"Hoewel de prijsstijgingen minder hard gaan, drijft het tekort op de arbeidsmarkt de loongroei en de kerninflatie op. De Fed stevent met haar te strenge beleid dus nog steeds af op een recessie. Omdat de markt daar geen rekening mee houdt, blijft BlackRock onderwogen in aandelen uit ontwikkelde markten."

Aandelen zijn dit jaar al een aantal keer opgeveerd in de hoop dat de Fed eindelijk zou stoppen met de huidige cyclus van renteverhogingen. Die verwachting van een zachte landing, waarmee een recessie wordt vermeden, berust echter op valse hoop.

Forse daling bedrijfswinsten

Hoewel de consensus is dat de groei van bedrijfswinsten in 2023 op ongeveer 4% uitkomt, verwacht BlackRock een groei van 0%. Sterker nog, zonder de energiesector zou die groei in het derde kwartaal van dit jaar al negatief zijn geweest.

Aantrekkelijke sectoren

Ondanks dat BlackRock onderwogen blijft in aandelen uit ontwikkelde markten, inclusief de VS, zijn er wel sectoren die aantrekkelijk zijn voor beleggers. Zo zijn door nieuwe (Amerikaanse) wetten zoals de Inflation Reduction Act de vooruitzichten voor groene energie en de industriële sector verbeterd. Maar ook ouderwetse energie biedt door de aanhoudende bevoorradingtekorten nog mooie kansen.

Daarnaast is de gezondheidszorg favoriet bij beleggers die in aanloop naar de recessie alvast een veilige haven zoeken. De sector profiteert bijvoorbeeld van de vergrijzing waardoor er steeds meer geld wordt uitgegeven aan medicijnen en andere zorg. 

Ten slotte heeft de financiële sector volgens BlackRock geen klagen. "De beleidsrente is hoger dan de depositorente en daar profiteren banken van. Ze krijgen een hogere vergoeding voor het stallen van geld bij de centrale bank."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie