Nieuws

Must read: Dat was de bear market?

Plus: Grondstoffenrally op komst, de rentevisie van ABM AMRO, fossiel x duurzaam, het probleem met de inzet van AI, en méér.

Op naar nul!
Alexis Bienvenu toont zich onzeker over de verwachte economische groei, inflatie en rentestanden. Wat de fondsmanager van La Financière de l’Echiquier (LFDE) zeker weet is dat de toekomst CO2-arm is en dat biedt enorme beleggingskansen. Sterke analyse.

"Het ergste is voorbij"
Volgens topbeleggers Björn Jesch en Christoph Schmidt van DWS is de toekomst zo wazig dat het verstandig is voorzichtig te blijven. Ook zij zien in bedrijfsobligaties weer een serieus alternatief voor aandelen.

Nieuw roaring twenties voor grondstoffen op komst
Een economische recessie drukt de vraag naar grondstoffen. De energietransitie doet hetzelfde bij olie en gas. Toch verwacht Lipper Alpha een bloeiend decennium voor grondstoffenproducenten.

De duidelijke rentevisie van ABN AMRO

Dat was de bear market?
Jan-Willem Nijkamp: "Inderdaad, deze rally is niet meer dan een bearmarketrally. Maar uiteindelijk eindigt iedere berenmarkt met een berenrally." Lees de column.

De relatie tussen inflatie en waardering

Olie en gas versus duurzame energie
Bedrijven uit de traditionele energiesector worden tegenwoordig door menig duurzaam belegger geweerd uit de portefeuille. Dat deed hen de afgelopen tijd flink wat rendement mislopen. Toch zullen met name de beleggers die al langere tijd beleggen in bedrijven die profiteren in de energietransitie daar volgens Morningstar niet al te veel om malen.

Beleggersmanifest
Wat een belegger tot een goede belegger maakt.

Mits duurzaam aub

Het probleem met de inzet van kunstmatige intelligentie (AI)
"AI is not magic. Investment managers cannot simply hire data scientists and machine learning engineers, buy data, and hope that magic happens." Zeer uitgebreid verhaal. Must read voor professionele beleggers die eraan denken om veel geld in AI te steken om zo hun rendementen te verbeteren.

De relatie tussen huizenprijzen en hypotheekrentes
Een keer raden waar de Nederlandse huizenprijzen naartoe bewegen.

De beste vijf private banks
Elk jaar reikt IEX de Gouden Stier uit voor financieel dienstverleners die hun klanten het meeste waar voor hun geld bieden. Voor private banks bepalen beleggers zelf welke aanbieders worden genomineerd. Dit zijn de vijf uitverkorenen.

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

Duurzaam beleggen in onrustige beurstijden
De energiecrisis, oplopende inflatie en hevige recessie-angst hebben duurzame beleggers dit jaar harder geraakt dan beleggers die minder oog hebben voor uitmuntende ESG-scores. Dat is echter geen reden om nu te twijfelen aan de duurzame beleggingsthese. Integendeel. zo blijkt uit het nieuwste ESG E-magazine van IEX Profs.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie