Nieuws

Must Read: Stress en zeperds

JP Morgan met eieren in het gezicht, vastgoed onder water, RBS saneert en wie zegt daar dat goud een 'risky asset' is?

JP Morgan met eieren in het gezicht, vastgoed onder water, RBS saneert en wie zegt daar dat goud een 'risky asset' is?  

IEX Fonds 40
Fondsenindex IEX Fonds 40 blijft steken op 160,64. Gelukkig is het rendementsbeeld van de verschillende fondscategorieen beter. Er staan nu overwegen groene cijfers op het bord, met een paar rode. Gisteren was het allemaal rood.

Ook gij, JP Morgan? 
JP Morgan gold lange tijd als de bank die wèl verstandig met marktrisico's kon omgaan, maar in de reputatie wordt vandaag een enorme deuk geslagen, nu het "Chief Investment Office" - in de woorden van Zerohedge.com "the world's largest prop desk" - 2 miljard dollar (en misschien meer) blijkt te hebben verloren met mislukte hedges. "This puts egg on our face," geeft CEO Jamie Dimon toe.  

RBS saneert door
Na het afstoten van een groot deel van de equity business, gaat RBS Nederland verder met saneren. De komende tijd verdwijnen er 330 banen, meldt De Telegraaf

Vastgoedleningen onder water
Het FD meldt dat volgens DNB een kwart van de Nederlandse vastgoedleningen "onder water"staan, oftewel: de leningen zijn hoger dan het onderpand.

Goud een risky asset?
Fanatieke goudbeleggers even de oren dicht: de Wall Street Journal durft de stelling aan dat goud zich inmiddels gedraagt als een "risky asset". De koersontwikkeling van de laatste tijd zorgt dat goud veel van zijn aantrekkingskracht als safe haven heeft verloren. (Via Lukas Daalder


Lukas Daalder

Leven van een financieel commentator
Een kijkje in het leven van een financiële blogger: de NY Times portretteert Joe Weisenthal, de hyperactieve stukjestikker van het economische shock-blog Business Insider. 

Vrijwillige dwangbelegging 
"Financiële repressie" is een actueel onderwerp: overheden die beleggers min of meer dwingen om laagrenderende staatsobligaties te kopen. Columniste Gillian Tett van de FT vraagt zich af waarom ook beleggers die NIET worden gedwongen slaafs staatsleningen blijven kopen, die vrijwel zeker niets op zullen leveren.  

Grondstoffen als stressmeter 
Op zoek naar een indicator van financiële stress? De VIX is er, uiteraard, maar kijk ook eens naar een grondstoffenindex als de CRB, zegt het blog Sober Look

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Beleggen in 2018