Nieuws

Koop nu niet de dip!

"Het risico op een recessie is nog niet helemaal ingeprijsd in aandelen en de winstverwachtingen zien er nog steeds te optimistisch uit." Aldus het commentaar van BlackRock in zijn nieuwste weekupdate

"De hoge inflatie is een belangrijke factor voor de huidige beursvolatiliteit. De verwachtingen van de markten duiden erop dat er een normalisatie van de inflatie wordt ingeprijsd, maar wij denken dat de inflatie zal aanhouden, vooral door beperkingen in het productieproces door de problemen op de arbeidsmarkt. Deze beperkingen zorgen voor oververhitte economieën terwijl de economische activiteit niet eens op het pre-covid niveau staat.

Als centrale banken blijven proberen om de inflatie snel naar beneden te krijgen, zoals zij historisch altijd hebben geprobeerd, dan zal er een diepe recessie volgen.

Risico nemen wordt nu niet beloond

Wat moeten beleggers doen in dit klimaat? Beleggers hebben tijdens de bullmarkt van de Great Moderation geleerd dat het loont om te kopen als de markt is gezakt. De neiging is nog altijd om dit te doen, ook nu de periode van stabiele groei en inflatie achter ons ligt.

Maar wat in het verleden rendementen bracht, zal nu verliezen opleveren. Nu kopen op dalingen kan portefeuilles ditmaal ruïneren, zowel wat betreft aandelen als obligaties. 

Nu kopen op dalingen kan portefeuilles ditmaal ruïneren

Kortetermijnleningen wel aantrekkelijk

Centrale banken verhogen nu de rentes en veroorzaken recessies, maar reageren niet meer met een rentedaling om de financiële markten te stutten. Langlopend overheidspapier zal dit keer niet de risico’s compenseren voor andere activa zoals in eerdere recessies.

Beleggers zullen in de nieuwe realiteit vaker hun portefeuilles moeten aanpassen. De aantrekkelijke yields op kortetermijnleningen zijn een interessante plek om de komende recessie af te wachten. Het risico op een recessie is nog niet helemaal ingeprijsd in aandelen en de winstverwachtingen zien er nog steeds te optimistisch uit."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie