Nieuws

Niet inflatie maar arbeidsmarkt dicteert Amerikaans rentebeleid

Wanneer stopt de Fed met verhogen? Volgens econoom Steven Bell van Columbia Threadneedle zal dat pas gebeuren zodra de Amerikaanse arbeidsmarkt flink verslechtert.

Morgen zal de Fed de rente met nog eens drie kwartjes verhogen. Volgens Steven Bell sluit dat aan bij een bredere monetaire politiek dit jaar. “2022 brengt ons de meest agressieve, gecoördineerde verkrapping van centrale banken in tientallen jaren. De vraag is: waar gaat dit eindigen?” Bell geeft maar meteen het antwoord: zodra de centrale banken het gevoel hebben dat de inflatie onder controle is en dat is voor iedere economie weer anders. 

Belangrijk is vooral hoe de Amerikaanse economie ervoor staat. Volgens Bell is in de VS een vreemde combinatie van economische krachten aan het werk. “Eerst kromp de Amerikaanse economie twee kwartalen achtereen om vervolgens in het derde kwartaal groei te laten zien. Er is een recessie in de huizenmarkt, waar prijzen fors dalen. Tegelijkertijd is de arbeidsmarkt heel sterk. De lagere werkloosheid zorgt voor stijgende lonen en huren die beide de inflatie aanjagen. Totdat de arbeidsmarktcijfers verslechteren zal de druk op de Fed om de rente te blijven verhogen groot zijn.”

Steven Bell
Steven Bell van Columbia Threadneedle

Bell is ervan overtuigd dat er een recessie nodig om de Amerikaanse inflatie te laten dalen. "Dat zal gepaard gaan met een daling van winstmarges en resultaten. Bedrijven publiceren nu hun derdekwartaalcijfers en duidelijk is dat zij veel moeite hebben om te voldoen aan de verwachtingen. De prognoses voor resultaten zijn al niet best en beleggers verwachten negatieve updates."

Beleggers in risicovolle assets zijn gewaarschuwd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie