Nieuws

Hedgefunds zetten verkeerd in

Hedgefunds zetten voor het eerst sinds zes weken in op hogere grondstoffenprijzen, net voor een grote inzinking.

Hedgefunds zetten voor het eerst sinds zes weken in op hogere grondstoffenprijzen, net voor de grootste drie dagen durende inzinking sinds oktober. Een verkeerde gok, vat Bloomberg samen. De Amerikaanse cijfers voldeden niet aan de verwachtingen, de Europese productie daalde en de Chinese groei vertraagt.

Vermogensbeheerders verhoogden de laatste week van april hun posities in 18 Amerikaanse futures en opties met 6,9% tot 895.240 contracten, de grootste stijging sinds eind februari. Koper werd zeven keer zo duur, voordat de prijzen drie dagen lang daalden, en beleggingen in soja stegen tot het hoogste punt sinds juni 2006

De Standard & Poor’s GSCI Spot Index met 24 grondstoffen dook 4,9% omlaag in drie sessies die op 4 mei ten einde kwamen. Dat is de sterkste daling sinds 4 oktober. De output van diensten en productie in de eurozone daalden vorige maand, en het banencijfer in de VS steeg minder dan voorspeld.

Werkloosheid
Het aantal banen in de VS steeg in april met 115.000; de kleinste stijging sinds een half jaar. Economen in een onderzoek van Bloomberg voorspelden een stijging van 160.000 banen. In de eurolanden steeg de werkloosheid tot het hoogste punt in vijftien jaar, en de productie daalde voor de negende maand op rij.

Het aantal uitstaande contracten binnen de grondstoffensector daalde in zeven sessies tot 30 april met 2%, en dat is de langstdurende daling sinds november. De S&P GSCI daalde vorige week met 4,5%, de grootste daling sinds 16 december. De MSCI All-Country World Index voor aandelen daalde 2,3%, en de dollar steeg met 1% ten opzichte van zes belangrijke munteenheden.

Tweeëntwintig van de grondstoffen in de S&P GSCI daalden vorige week: benzine met 7,2%, koper met 2,7% en soja met 1%. Ruwe olie bereikte op 4 mei voor het eerst sinds februari een prijs onder de $100 per vat.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen