Nieuws

Markten nog kalm onder Hollande

De financiële markten reageren rustig op de overwinning van de socialist Hollande in de Franse presidentsverkiezingen.

De eerste socialistische president van Frankrijk sinds 1995 bezorgt de financiële markten nog geen koude rillingen. Na de overwinning van François Hollande, die zondag zittend president Nicolas Sarkozy versloeg met 52 tegen 48% van de stemmen, blijft het renteverschil tussen Franse en Duitse staatsleningen dalen. Ook kredietbeoordelaar S&P stelt zijn visie op Frankrijk - AA+ en dalende - voorlopig niet naar beneden bij. 

Tienjaars Franse staatsleningen noteren nu 124 basispunten hoger dan bunds. Dat is 21 punten minder dan op 22 april, toen Hollande de eerste ronde van de presidentsverkiezingen won, en 9 punten minder dan begin dit jaar. Wel bereikte de euro maandagochtend een nieuw driemaands dieptepunt op 1,2982 dollar. En, zo waarschuwt de Londense RBS-rentestrateeg Harvinder Sian tegen persbureau Bloomberg: "Wij gaan graag short op Frankrijk."

De nieuwe Franse president wil het beleid in Frankrijk en heel Europa verleggen van schuldsanering naar groeistimulering. "Soberheid is niet onvermijdelijk," zei hij tegen  feestvierende aanhangers in Tulle. De Franse economie groeit nauwelijks en zucht onder de hoogste werkloosheid in twaalf jaar, en een aanzwellende staatsschuld. 

De kalme reactie van de markt is des te opmerkelijker omdat Hollandes Parti Socialiste vermoedelijk ook de komende parlementsverkiezingen zal winnen. Dat vergroot de ruimte voor een echt links beleid. Sarkozy is de negende Europese politieke leider die sneuvelt op de eurocrisis. Griekse kiezers lopen nu massaal over naar politieke partijen die zich afzetten tegen de sanering die hun land is opgelegd. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie