Nieuws
Ideaal instapmoment nadert
Obligatiebeleggers beleven tot nu toe een verschrikkelijk jaar, maar de kansen kunnen snel keren. Nu kwaliteitsobligaties kopen, is eigenlijk een no-brainer, schrijft het Franse Amundi AM.
De rente blijft maar stijgen. Dat is positief voor het rendement op nieuw papier. Het nadeel is dat oude obligaties op papier minder waard worden. Zo lang de rente stijgt, dalen de koersen.
De sweet spot voor obligatiebeleggers is als de rente zijn hoogste punt bereikt. Dan heeft een belegger de hoogste rente-opbrengst en het beste vooruitzicht op koerswinsten.
Ideaal instapmoment
Amundi Asset Management denkt dat dit ideale instapmoment nadert. Voor lange termijnbeleggers – die obligaties tot het einde van de looptijd vasthouden – zijn de rentestanden sowieso aantrekkelijk. Zeker, als ervan wordt uitgegaan dat centrale banken de inflatie binnen een paar jaar terug bij 2% hebben.
Voor de korte termijn is Amundi ook optimistisch, maar dan wel uitsluitend over kwaliteitsobligaties.
Blijf weg van high-yield
Riskant zijn onder andere kortlopende obligaties in de eurozone. Het is goed mogelijk dat de ECB gedwongen wordt het tempo van renteverhogingen op te voeren. Dat zal vooral aan het korte eind van de rentecurve voelbaar zijn.
Amundi vindt obligaties interessanter dan aandelen. Aandelen staan nog veel negatieve verrassingen te wachten als de inkomsten dalen. Amundi kiest wel vooral voor obligaties van sterke bedrijven (investment grade). Bij bedrijfsobligaties met een lage rating hebben beleggers te maken met grote risico’s op kredietuitvallen.
Mits met optimale spreiding
Wat betreft obligaties in de emerging markets zit Amundi een beetje in een "wait-and-see-modus". De hoge rente op EM-debt is positief. Hetzelfde geldt voor het feit dat de inflatie in EM waarschijnlijk als eerste zijn top bereikt.
Van de andere kant is er het risico van een diepe globale recessie. Dat is voor EM-obligaties het slechtst denkbare scenario, omdat dit vaak gepaard gaat met een vlucht naar veilige havens, zelfs al is de rentevergoeding nog zo hoog.
Spreiding is in ieder geval een goede raad, omdat er grote verschillen zijn tussen bijvoorbeeld Zuid-Amerika en Afrika met veel export van grondstoffen en China dat meer leunt op de eigen consument en de export van goederen.
Belangrijkste advieswijzigingen
Amundi heeft ook nog een paar andere wijzigingen in de modelportefeuille. De grootste veranderingen zijn een downgrade van Chinese aandelen naar neutraal en een downgrade van high-yield obligaties uit zowel Europa als de VS. Voor beide geldt nu een underweight-advies.
Alleen de vooruitzichten voor Europese aandelen zijn nog slechter, maar daar was het advies al dubbel-underweight. Het meest positief is Amundi over defensieve Amerikaanse aandelen.