Nieuws

Must read: obligatierentes naderen top

Plus: NN IP en JP Morgan nog negatief over aandelen, wees vooral contrair, positieve adviezen over grondstoffen, spreiden helpt nu niet, en meer.

Nog te vroeg om terug te keren!
"Het stoplicht voor de aandelenmarkt staat nog vol op rood." Ewout van Schaick, hoofd mixfondsen bij NN IP, blijft negatief over aandelen, maar in de obligatiemarkt ziet de topbelegger nu toch wel leuke kansen ontstaan.

Treasuries eenzaam lichtpuntje
Omdat de Fed al veel verder in het verhogen van de rente is, zijn de kansen van Treasuries veel beter dan van bijvoorbeeld Duitse Bunds, zo oordeelt JP Morgan AM. Over aandelen is ook deze Amerikaanse vermogensbeheergrootheid negatief, Japanse aandelen uitgezonderd.

Obligatierentes bijna op hoogtepunt

Wees contrair
Hoewel het huidige klimaat van hoge inflatie en stijgende/hoge rente tot voorzichtigheid noopt, is T. Rowe Price van mening dat beleggers die hun exposure aan risicovolle activa verhogen tijdens een dalende markt, het langetermijnrendement van hun portefeuille kunnen verhogen. Stevig verhaal.

Schroders is bullish over grondstoffen
Dat is ook PGIM.

Vijf recessielessen
Recessies zijn een essentieel onderdeel van de conjunctuur, maar het is vrij lastig te voorspellen wanneer ze precies opdoemen. Toch zijn er ook overeenkomsten te ontdekken. Jared Franz en Darrell Spence, economen bij vermogensbeheerder Capital Group, kijken wat de geschiedenis ons leert over recessies.

Particulier gooit handdoek in de ring
dus de beurs kan weer omhoog. Jan Bouius analyseert het huidige beursklimaat.

Wat betreft de Europese energiecrisis
De meeste Europese landen hebben hun gasopslagen inmiddels voldoende gevuld. Maar dat zegt niet alles. Morningstar graaft dieper in de mechanismen van de zeer gespannen energiemarkt.

OPEC denkt alleen zichzelf
dus beperkt de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag. Dat we midden in een energiecrisis zitten, maakt deze organisatie van olieproducerende landen (minus VS) niets uit. CNBC is dan ook kritisch. "OPEC+ is prioritising price above stability at a time of great uncertainty in the oil market.”

Actief versus passief
De rendementen van de IEXFonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

Als alles duur is
dan kan spreiden ook pijn doen.

Oude banken hebben flinke uitdaging
Banken verkeren in zwaar weer. Zo worstelen ze met het genereren van een duurzaam rendement op kapitaal en worden ze tegelijkertijd tegengehouden door legacy-systemen. Een combinatie die ervoor zorgt dat banken de concurrentieslag lijken te verliezen van nieuwe spelers in de financiële markten. Dit moeten ze doen.

Nederlandse inflatie naar 14,5%
Consumentengoederen en -diensten waren in september 14,5 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In augustus was de inflatie 12,0 procent. De stijging van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie. Het CBS weet meer.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie