Nieuws

Volatiele aandelenomgeving is positief voor smart bèta ETF’s

Smart bèta ETF’s kunnen beleggers een snelle en voordelige manier bieden om hun portefeuilles te wapenen tegen de negatieve effecten van hoge inflatie en de door iedereen verwachte recessie.

“In de huidige economische omgeving zijn smart bèta-strategieën zeer bruikbaar”, aldus Marie Dzanis, hoofd vermogensbeheer in EMEA voor Northern Trust Asset Management. “Wij zien aantrekkelijke groeikansen, vooral in de institutionele markt.”

De belangstelling voor smèrt beta kan zelfs een kantelpunt hebben bereikt, vervolgt ze. "Deze strategieën helpen portefeuilles van pensioenfondsen toekomstbestendig te maken, vooral als de nadruk ook steeds meer op ESG komt te liggen.”

Sterk toegenomen vraag

Bij smart bèta, ook wel bekend als factorbeleggen, draait het om het behalen van extra rendement of het verminderen van neerwaarts risico. Factorbeleggen bestaat al enige tijd, maar de producten zijn sinds de kredietcrisis sterk geëvalueerd. Dit verklaart mede dat ondanks de dalende aandelenmarkten de vraag naar smart bèta ETF’s dit jaar onverminderd hoog is, zo blijkt uit gegevens van onderzoeks- en adviesbureau ETFGI.

Smart bèta ETF’s wereldwijd (en andere exchange traded products) zagen in de eerste helft van 2022 een netto-instroom van 84,57 miljard dollar , het op één na hoogste niveau ooit.

Smart bèta ETF's bieden liquide, transparante toegang tot geavanceerde beleggingsoplossingen die gemakkelijk verhandelbaar zijn, legt Dzanis uit. “Dit is ook belangrijk voor de due diligence processen van pensioenfondsen, zelfs als het een transitie of tijdelijke oplossing betreft. ETF’s zijn in dergelijke situaties een uitstekend instrument.”

De beste factoren voor deze omgeving

Smart bèta ETF’s worden actief beheerd en verschillen dus van plain vanilla marktkapitaalgewogen indexproducten. Ze hebben een bepaalde tilt of specifiek thema waarmee ze op risicopremies jagen. Niet alle factoren zijn echter uit hetzelfde hout gesneden, zegt Dzanis. “Bepaalde factoren genereren een beter en consistenter rendement. Het extra rendement van specifieke factoren hangt onder meer af van de marktomgeving.”

In tijden van hogere volatiliteit en inflatie zijn low-vol, kwaliteit en dividend de te prefereren factoren, zo blijkt uit een recente analyse van Flexshares, de ETF-tak van Northern Trust AM. Een toenemend aantal beleggers beseft dat factoren het effect van cycliciteit op aandelenportefeuilles kunnen helpen verzachten, vooral in Europa waar men zich schrapt zet voor economisch zware tijden.

"In tijden van hogere volatiliteit en inflatie zijn low-vol, kwaliteit en dividend de te prefereren factoren"

Aanpassingen assetallocatie

“De onzekerheid rond inflatie en volatiliteit zal op de middellange termijn waarschijnlijk aanhouden vanwege geopolitieke risico's en de energiecrisis”, verwacht Dzanis. "In Europa, waar de rente van negatief naar positief terrein verschuift, verandert iedereen zijn allocaties, wat gunstig is voor smart bèta en ESG-integratie.”

De vraag naar smart bèta ETF’s onder tussenpersonen en wealth managers neemt ook toe, vervolgt ze. “Dit kanaal zal naar verwachting exponentieel groeien dankzij de enorme vermogensverschuiving naar jongere generaties. Platforms met toegang tot deze groep beleggers zien veel meer vraag naar smart bètastrategieën.”

Enorme communicatiekloof

Hoe verschillende generaties denken over beleggen verschilt echter sterk, zegt Dzanis. “Zelfs pensioenfondsen die verantwoordelijk zijn voor de fiduciaire selectie van beleggingen moeten kunnen uitleggen hoe ze worden gebruikt. De eindbelegger moet begrijpen wat hij krijgt en waarom. Pensioenfondsen vragen daarom onze hulp bij het uitleggen van sommige van deze concepten.”

Dzanis spreekt van een enorme communicatiekloof in de beleggingssector. “De gemiddelde leeftijd van een CIO is 59 jaar, in veel gevallen tweemaal de leeftijd van de eindklant. De beleggingsoplossingen die nodig zijn moeten gefaciliteerd worden door een open dialoog met een tussenpersoon die deze kloof begrijpt en een breder perspectief heeft. Met perspectieven op generatietrends en het aanbieden van research en educatie, denken wij als Flexshares hier ons steentje aan bij te dragen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen