Transitie naar netto nul vereist méér mijnbouw, niet minder Duurzame beleggers die de volledige mijnbouwsector uitsluiten in hun beleggingsbeleid zijn niet verstandig bezig, betoogt John Ploeg, co-head ESG research bij PGIM Fixed Income. 3 oktober 2022 08:40 • Door IEXProfs Redactie De transitie naar netto nul zal veel méér mijnbouw vereisen, niet minder, stelt John Ploeg. “Dit is voor velen verrassend en grotendeels onopgemerkt gebleven in het debat over klimaatverandering, met name op het niveau van overheidsbeleid.” Voor de installatie van alternatieve energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolenparken, zijn enorm veel grondstoffen nodig, waaronder zelfzame metalen. Het is volgens Ploeg moeilijk te weerleggen dat de volatiliteit en nieuwe vooruitzichten voor de aardgasprijzen de investeringscasus en de aantrekkelijkheid van hernieuwbare energie- en koolstofarme technologieën alleen maar verbeteren. Dit zou de wereldwijde vraag naar veel cruciale metalen moeten ondersteunen. “De energiecrisis belicht juist de voordelen van de overgang naar een koolstofarme economie, niet alleen op het gebied van energiezekerheid, maar ook qua economische efficiëntie”, aldus Ploeg. “De rendabiliteit van hernieuwbare energie is de afgelopen tien jaar aanzienlijk verbeterd.” "De rendabiliteit van hernieuwbare energie is de afgelopen tien jaar aanzienlijk verbeterd” Niet uitsluiten! Het beoordelen van de ESG-impact van mijnbouwbedrijven is evenwel een complexe aangelegenheid is. De meeste beleggers hebben volgens hem de neiging om alle mijnbouw te beschouwen als inherent slecht voor de planeet en de samenleving. Dat is in zijn ogen te beperkt, al begrijpt hij waarom mensen zo denken. “Het probleem is dat veel mijnbouwbedrijven een slechte reputatie hebben. Dit heeft geleid tot een algemeen wantrouwen tegen alle mijnbouwactiviteiten. Aan de andere kant hebben we de afgelopen jaren een duidelijke verbetering gezien in de manier waarop veel mijnbouwbedrijven opereren, zowel ten aanzien van het milieu als vanuit sociaal oogpunt. Dit komt door beter engagement met stakeholders en het delen van de voordelen van mijnbouwactiviteiten met lokale gemeenschappen." "Het probleem is dat veel mijnbouwbedrijven een slechte reputatie hebben" Volgens Ploeg moeten beleggers die waarde hechten aan duurzaamheid de mijnbouwsector daarom niet voortijdig uitsluiten van hun universum, maar juist op zoek gaan naar deze bedrijven en daar hun invloed als belegger aanwenden om de zaken op ESG-gebied te verbeteren. Lees ook: Het grote energiedilemma De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16 sep Optimix blijft onderwogen in aandelen Optimix ziet de komende maanden nog een aantal risico’s aan de horizon opdoemen en handhaaft daarom het onderwogen advies voor aandelen. Wel koopt de vermogensbeheerder trendvolgende hedgefondsen.
Assetallocatie 12 sep Liever aandelen dan obligaties, vastgoed en grondstoffen Beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijft positief over aandelen, negatief over de meeste obligaties en terughoudend over vastgoed en grondstoffen.
Assetallocatie 12 sep Amerikaanse renteverlaging positief voor opkomende markten De waarde van de Amerikaanse dollar is belangrijk voor elke belegger, maar zeker voor beleggers in de opkomende markten, schrijft econoom Erik Lueth van vermogensbeheerder LGIM.
Assetallocatie 11 sep Europese ETF-beleggers kopen de dip Noussair Aatil van State Street SPDR ETFs buigt zich over de Europese ETF-handel in augustus. Beleggers lieten zich door de techdip in de eerste week niet uit het veld slaan. Wel werd extra bescherming gezocht.
Assetallocatie 10 sep Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.