Nieuws

"De Fed is krankzinnig geworden"

Het is prima dat de Fed de rente heeft verhoogd, maar de Amerikaanse centrale bank dreigt nu volledig door te draaien en de welvaart van miljoenen mensen op het spel te zetten. Het wordt de hoogste tijd dat de Fed stopt met renteverhogingen, aldus Ben Carlson.

Het is begrijpelijk dat de Amerikaanse Federal Reserve zich schaamt voor het in volledig verkeerd inschatten van de inflatie in 2021. Het is ook logisch dat ze op de monetaire rem zijn gaan staan. Maar ze dreigen nu volkomen door te slaan.

Nooit eerder was het tempo van renteverhogingen zo hoog als nu. Het wordt hoogste tijd voor een pauze, zegt Ben Carlson van Ritholtz Wealth Management in zijn blog.

Dat de aandelen- en obligatiemarkten instorten, is voor Carlson en andere beleggers vervelend, maar daar gaat het volgens hem niet om. “Die beurzen herstellen zich wel weer.” 

Wat volgens hem veel erger is, is dat de Fed niet alleen probeert de beurs een kopje kleiner te maken. Nee, de centrale bank wil tegelijkertijd de huizenmarkt laten instorten en de economie in een recessie duwen. Jerome Powell wil dat de lonen dalen en de werkloosheid stijgt. En dat alles om eigen fouten goed te maken. Carlson vindt dat grenzen aan waanzin.

Fed doet ook maar wat

Daar komt bij dat de Fed aan veel oorzaken van inflatie niks kan doen. Carlson: “De Fed kan de overheidsuitgaven niet controleren. Ze kunnen niet meer auto’s produceren. Ze kunnen geen aanbodketens repareren. De Fed kan ook niet verhinderen dat een Russische gek een verschrikkelijke oorlog voert tegen een onschuldig land.”

Volgens Carlson doet de Fed net alsof ze weet waar het mee bezig is, maar in werkelijkheid tasten Powell & Co net als ieder ander in het duister. Ze zaten fout toen ze voorspelden dat de inflatie van voorbijgaande aard zou zijn, en hun werkloosheidsvoorspellingen zijn notoir slecht. De Fed past wat meer bescheidenheid, vindt Carlson.

Nu stoppen

Het wordt hoogste tijd dat ze toegeven dat zij ook niet weten wat het beste recept is om de inflatie naar beneden te krijgen. Het wordt tijd voor een pas op de plaats.

"Vorig jaar voorspelde de Fed nog dat hun belangrijkste rentetarief in 2022 rond de 0% zou blijven liggen en pas in 2023 omhoog zou gaan naar 0,5%. We zitten nu op 3,25%."

Het monetair beleid is met andere woorden al sterk verkrapt. De aandelenmarkt crasht, de huizenmarkt komt piepend tot stilstand, de benzineprijzen dalen, grondstoffen worden goedkoper en de hypotheekrente is meer dan verdubbeld.

“Waarom geven we de economie niet even een moment om op adem te komen voordat we terechtkomen in een situatie waarbij miljoenen mensen hun baan verliezen.”

Hoop

Carlson ten slotte: “Het goede nieuws is dat de Fed constant zijn mening verandert omdat ze net zo slecht zijn in voorspellen als ieder ander. Laten we hopen dat ze tot bezinning komen voordat ze iets kapotmaken wat moeilijk te repareren is.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie