Nieuws

Hou het simpel en wees vooral consistent

In tijden van grote volatiliteit is het lastig vast te houden aan de langetermijnstrategie en is de verlokking groot complexe adviezen aan te nemen. Luister niet!

De aandelenmarkt is uiterst complex. Veel beleggers proberen die complexiteit te tackelen met nog meer complexiteit en ingewikkelde strategieën. Veel zin heeft dat niet.

In werkelijkheid blijken simpele strategieën beter te werken dan complexe, zolang er maar consequent aan wordt vastgehouden, zegt de Novel Investor in zijn blog.

Edgerton Welch

Onze blogger geeft het voorbeeld van Edgerton Welch, die in 1981 min of meer uit het niets de meest succesvolle pensioenbeheerder bleek te zijn over de voorafgaande 3 en 10 jaar. Dat bleek uit een overzicht van het blad Pension & Investment Age.

Welch was toen 72 jaar en chief investment officer van een piepkleine bank uit Missouri. Van beleggingsgoeroes als Ben Graham had hij nog nooit gehoord. Beleggingshandboeken had hij ook niet gelezen. Hij had zelfs nog nooit gehoord van de Moderne Portefeuille Theorie.

Hij gaf toe niet slim genoeg te zijn om te proberen de beurs te verslaan. Zijn strategie was heel eenvoudig. Hij ging elk jaar uit van de lijst van Value Line. Dat is een onafhankelijk onderzoeksbureau uit New York dat ongeveer 1700 beursgenoteerde bedrijven volgt en rangschikt op basis van verschillende criteria.

Value Line 

Welch kocht alle aandelen met een hoge score bij Value Line. Hij kocht bovendien meer aandelen uit sectoren die Value Line hoog inschatte. Verder keek hij naar de ratings van aandelen bij Merrill Lynch en E.F. Hutton, de twee handelsplatforms die hij gebruikte.

Hij belegde in een aandeel zolang het steeg op de ranglijst van Value Line, als de ranking daalde, verkocht hij. Ingewikkelder was het niet, maar het werkte als een dolle. Althans, op de lange termijn, want ook Welch had als cio best wel eens een jaar dat het minder goed liep.

Geen emoties

Het geeft aan dat een simpele strategie werkt zolang er maar aan wordt vastgehouden over een lange periode. Onze blogger drukt het zo uit:

“Als u uw strategie de tijd geeft, dan komt de kracht van consistentie het best tot zijn recht. Consistentie zorgt ervoor dat uw emoties onder controle blijven. Het zorgt ervoor dat u alle mensen kunt negeren die met zogenaamd supergoede adviezen komen. Consistentie onderdrukt de drang om iets nieuws te proberen als de markt weer een van zijn wilde bewegingen maakt. Simpel gezegd, het behoedt u voor het nemen van domme besluiten. Op de een of andere manier levert dat op de lange termijn altijd solide resultaten op. Het langzame ritme van telkens hetzelfde doen, houdt u op koers.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie