Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Nieuws

Nieuwe Chinese renteverlaging zet weinig zoden aan de dijk

Hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen verwacht weinig van een nieuwe Chinese renteverlaging. Beter is als er einde komt aan het stringente Chinese zero-Covid-beleid.

"In China is het uitkijken of de centrale bank (PBOC) met een nieuwe renteverlaging komt. De economische data blijven zwak en het zero-Covid-beleid is weer aangescherpt. Chengdu, een stad van 21 miljoen mensen, is in lockdown. Tegelijkertijd ligt de inflatie op slechts 2,5%. Wat de PBOC ruimte zou moeten geven om de rente inderdaad weer wat lager te zetten.

Het dilemma voor de centrale bankiers vormen echter de Chinese schuldenberg en de problemen in de vastgoedsector. Die bestrijd je niet met een lagere rente.

Luc Aben

Luc Aben van Van Lanschot Kempen

Toch gaan we ervan uit dat er op enig moment nieuwe monetaire versoepelingen komen. Nu uit de exportcijfers blijkt dat de internationale vraag afneemt, wordt het voor China des te belangrijker dat de interne groeidynamiek een tandje hoger gaat.

De belangrijkste maatregel om dat te realiseren, blijft een versoepeling van het zero-Covid-beleid. Maar dat ligt politiek gevoelig. Vandaar dat er ongetwijfeld verdere monetaire en fiscale stimuli komen. In hoeverre die vruchten zullen afwerpen, is echter de vraag."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie