Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Nieuws

Wees voorzichtig!

CIO Vincent Mortier van Amundi Asset Management is somber over de beursvooruitzichten van de komende maanden. "Beleggers zouden hun allocatieposities moeten aanpassen."

“Het zomerseizoen heeft beleggers tijdelijk wat zonneschijn gebracht, aangezien de belangrijkste aandelenmarkten tot half augustus herstelden. Deze trend werd ondersteund door een reeks aannames over een aantal belangrijke thema's die de markt bewegen. Zo werd verondersteld dat de inflatie had gepiekt en begon af te nemen. Ook werd verwacht dat economieën zacht zouden landen. Ten slotte was er de gedachte dat de Fed het meeste verkrappingswerk al had verricht.

Ook wij meenden in juni dat een herstel in zicht was, aangezien de markt volgens onze berekeningen was oversold in een omgeving van een nog steeds veerkrachtige Amerikaanse economie. Dit ondersteunde onze voorkeur voor de Amerikaanse aandelenmarkt binnen een neutrale benadering van aandelen.

Vincent Mortier

Vincent Mortier van Amundi AM

Risico's nemen weer toe

Maar nu de Fed z'n agressieve houding heeft herbevestigd, verwachten we een nieuwe neerwaartse beweging, aangezien de markten nog niet klaar zijn met het inprijzen van hogere reële rentes. Op dit moment zien we geen positieve triggers voor een nieuwe rally, terwijl er juist toenemende risico's zijn dat het economische klimaat verder verslechtert.

"Op dit moment zien we geen positieve triggers voor een nieuwe rally"

Om het hoofd te bieden aan deze omgeving, zijn wij van mening dat beleggers hun allocatieposities moeten aanpassen. Zo is het gepast om de aandelenblootstelling te verminderen en defensiever te worden. We behouden onze voorkeur voor de VS tegenover Europa. Over de Chinese aandelenkansen zijn wij inmiddels minder positief door de Covid-beperkingen en de zwakke vastgoedsector.

Obligaties zijn terug, maar een actieve benadering is gevraagd, gelet op de nog steeds grote onzekerheid. Na de forse prijsherziening in de eerste helft van het jaar en door de grote risico's van een recessie zijn staatsobligaties het overwegen waard.

Nieuwe correctie in aantocht?

Een verdere fundamentele verslechtering zou kunnen leiden tot een nieuwe aandelencorrectie, waarbij de tweede-ronde-effecten van het monetaire beleid op de economie de potentiële katalysator kan zijn voor een nieuwe verkoopgolf. Nee, deze tijd vraagt om voorzichtig te blijven."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie