Nieuws

Schroders pleit voor long-short fondsen

Volgens vermogensbeheerder Schroders zijn long-short hedgefondsen in de huidige beursomstandigheden een welkome aanvulling op de modelportefeuille.

Beleggers zien zich, net als consumenten, geconfronteerd met torenhoge inflatie en er zijn maar weinig investeringen die daartegen beschermen. 

Cash biedt nul-bescherming. De grote obligatie- en aandelenindices dalen en goud en bitcoins doen het ook belabberd. Zelfs klassieke veilige havens hebben het zwaar, zoals nutsbedrijven, supermarkten en de vastgoedmarkt. Een van de laatste lichtpuntjes dit jaar waren de energie- en grondstoffenfondsen, maar die hebben de laatste maanden ook de weg naar beneden gevonden.

Zijn er überhaupt nog veilige havens? Schroders ziet wel wat in long-short hedgefondsen, zo schrijft de Britse vermogensbeheerder in een blog.

Long-short fondsen zijn er in verschillende vormen en maten. Heel simpel gezegd zijn het fondsen die met behulp van derivaten erop gokken dat bepaalde aandelen dalen en andere stijgen. Als ze de goede keuzes maken, zijn het koningen. Maar ook als alles daalt, is er weinig aan de hand, want ze hebben immers hun shorts.

Terug naar normaal?

Critici zullen erop wijzen dat beurscorrecties moeilijk te voorspellen zijn en dat long-short fondsen de afgelopen jaren zwak hebben gepresteerd.

Zij zullen er ook op wijzen dat een goede mix van obligaties en aandelen op de lange termijn altijd de beste bescherming heeft geboden. 2022 is volgens hen een uitzondering, niet de regel. Het wachten is op een terugkeer naar normaliteit zonder oorlogen, energiecrises, rentestijgingen en pandemieën.

Trendbreuk

Schroders vreest dat dit nog lang kan duren. De vermogensbeheerder denkt dat we in een compleet nieuwe situatie zijn beland die in niks lijkt op de afgelopen 20 tot 30 jaar.

Citaat: “In een wereld met hoge inflatie, oorlog, pandemieën en extreem hoge schulden, verwachten wij een aanhoudende volatiliteit en telkens weer fases waarin de klassieke diversificatie-instrumenten nutteloos blijken. In zo’n wereld kunnen long-short hedgefondsen een alternatief bieden.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen