Pictet Asset Management vindt het nog te vroeg voor een beursrally. De Zwitserse vermogensbeheerder is van mening dat beleggers onvoldoende rekening houden met een recessie, een scenario dat Pictet juist voor waarschijnlijk houdt.
Waar Pictet zich het meeste zorgen over maakt, is dat analisten nog altijd behoorlijk positief zijn over de bedrijfsvooruitzichten, terwijl daar macro-economisch geen reden voor is. De laatste kwartaalcijfers waren nog behoorlijk goed, maar zo zegt Pictet in zijn nieuwste outlook: “De geschiedenis leert dat wanneer een recessie toeslaat, de bedrijfswinsten met maar liefst 25 procent dalen”.
Voor de VS geldt: “Rekening houdend met onze inflatieprognoses en (recent verlaagde) projecties voor de Amerikaanse bbp-groei, verwachten we dat de bedrijfswinsten dit jaar zo'n 12 procent lager zullen uitvallen dan de analistenconsensus.”
Genoeg reden om onderwogen te blijven in aandelen. Pictet houdt verder relatief veel cash geld aan en is neutraal op obligaties.
VS aantrekkelijker dan eurozone
Merkwaardig is dat het economisch beter gaat dan op basis van alle vertrouwensmetingen onder consumenten en bedrijven kan worden verwacht. Pictet verklaart dat uit het feit dat huishoudens nog veel spaargeld achter de hand hebben. Het uitgavenpatroon is daardoor ondanks toenemende zorgen en hoge inflatie nog niet ingrijpend veranderd.
“Maar een dergelijke veerkracht houdt misschien niet lang stand.” In de VS ziet Pictet al een verandering door de aangescherpte kredietvoorwaarden. Voordeel is dat de inflatie in de VS bijna zijn hoogtepunt heeft bereikt.
Over de eurozone zijn de Zwitsers minder te spreken. “Onze belangrijkste graadmeter voor de eurozone is nu op een lager niveau dan voor de coronapandemie.”
Europa heeft door de afhankelijkheid van energieimporten meer last van de Oekraïneoorlog dan de VS. Vooral Duitsland wankelt, wat normaalgesproken de economische motor is van de EU. Verder loopt de ECB achter op andere centrale banken met het verhogen van de rente. Het gevolg daarvan is dat het minder kan doen, als er een recessie uitbreekt.
Lichtpunt Azië
Opkomende landen in Azië behoren tot de weinige lichtpuntjes, ondersteund door een economisch herstel in China. En ook Japanse aandelen zien er volgens Pictet redelijk aantrekkelijk uit.
“Hoewel de Chinese vastgoedmarkt voor aanhoudende problemen zorgt, zijn wij van mening dat het algemene beeld positief is voor Chinese aandelen.”
Voor Japan geldt: “Economisch is het een uitblinker met redelijk gezonde groeivooruitzichten en Japan is minder kwetsbaar voor inflatie. De zwakke yen zorgt voor wind in de rug bij bedrijven. Wij zijn daarom overwogen in Japanse aandelen.”
Obligaties
Voor de obligatiemarkten zou het goed nieuws zijn als een vertraging van de groei resulteert in een lagere inflatie. De vraag is alleen of dat lukt. “De VS lijkt hier het dichtst bij in de buurt te komen”, aldus Pictet. Aangezien Amerikaanse obligaties ook een redelijke rentevergoeding bieden, is Pictet positief over Amerikaanse Treasuries.
“We zijn daarentegen onderwogen in staatsobligaties uit de eurozone. Dat komt door de zorgwekkende inflatietrend. Als de Europese rentes worden afgezet tegen de Amerikaanse dan is er weinig aantrekkelijks aan.”
Bij Europese bedrijfsobligaties zijn de rentevergoedingen beter, maar daar speelt weer het gevaar van een diepe Europese recessie, wat gevolgen kan hebben voor de kredietwaardigheid van bedrijven.
Goud lijkt oversold
Goud heeft tot nu toe zwak gepresteerd dit jaar, maar dat maakt het voor Pictet juist een interessante belegging, omdat “het na een correctie van 20 procent oversold lijkt. Het is bovendien een welkome aanvulling op onze verdediging mochten de economische omstandigheden sterk verslechteren.” Hetzelfde geldt voor de Zwitserse franc en de Japanse yen.
Op sectoraal niveau blijven de favorieten de relatief defensieve sectoren gezondheidszorg en materialen. Pictet zit onderwogen in financiële waarden.