Nieuws

Gelukkig! De wereld gaat niet ten onder

In juni heerste er onder professionele beleggers nog een apocalyptische stemming. In augustus is de sfeer heel veel beter, zo blijkt uit de maandelijkse enquête van Bank of America Merrill Lynch.

In juni heerste er nog een ondergangsstemming onder grote beleggers. Volgens de maandelijkse enquête van Bank of America Merrill Lynch was de stemming in die maand nog slechter dan tijdens de kredietcrisis van 2008 en corona in 2020. Het pessimisme bleek toen onder andere uit de extreem grote hoeveelheid cash (6,1%) die beleggers aan de zijlijn hielden.

Maar de BofA-survey van augustus is gelukkig iets positiever. Zo gaven de 284 institutionele beleggers met een beheerd vermogen van 836 miljard dollar aan dat het percentage cash is gedaald tot gemiddeld 5,7%. Dat is nog altijd hoger dan het lange termijn gemiddelde van 4,8%, maar het is in ieder geval een teken dat beleggers weer iets meer risico durven te nemen.

Inflatieverwachting omlaag

Het BofA-onderzoek wijst verder uit dat de verwachtingen voor economische groei, inflatie en bedrijfswinsten allemaal aan de beterende hand zijn. Zo verwacht 88% van de ondervraagde beleggers dat de inflatie over een jaar flink lager zal liggen dan nu.

“Het sentiment is nog steeds slecht, maar het apocalyptische is er vanaf nu de hoop stijgt dat de inflatie daalt en er einde komt aan het verkrappende rentebeleid”, zegt BofA-topstrateeg Michael Hartnett die het onderzoek leidt.

Beurzen stijgen

Dat beleggers hun vertrouwen terugkrijgen, valt ook goed te zien op de beurs. De Nasdaq-100 is sinds het dieptepunt in juni bijvoorbeeld al met 23% gestegen. De S&P 500 staat op een winst van 17%. Europese indices blijven daar bij achter, toch heeft ook de Amterdamse AEX-index sinds het dieptepunt al bijna 15% goedgemaakt. 

Het is volgens BofA ook voor het eerst sinds het midden van 2020 dat beleggers denken dat groeiaandelen het de komende 12 maanden beter zullen doen dan waardeaandelen. Ook dat is een teken van vertrouwen.

Bulls versus bears

De verschillen tussen beleggers onderling zijn overigens groot. JP Morgan Chase telt bijvoorbeeld tot de meer optimistische beleggers, terwijl Michael Wilson van Morgan Stanley veel negatiever is. Hij denkt dat we momenteel in een bearmarktrally zitten, meldt Bloomberg naar aanleiding van de BofA-enquête. Zodra de bedrijfscijfers slechter worden, zal de beurs volgens hem op zoek gaan naar nieuwe dieptepunten.

Michael Burry - die beroemd werd vanwege zijn weddenschap tegen de Amerikaanse huizenmarkt voor de kredietcrisis – kondigde deze week zelfs aan zo'n beetje al zijn aandelen te hebben verkocht in anticipatie op een grote beurscrash.

Voorzichtig

De aandelenstrategen van BofA zitten zelf in het voorzichtige kamp. Zij blijven naar eigen zeggen geduldige beren die hun aandelenposities afbouwen zodra de S&P 500 boven de grens van 4328 punten komt. Daar zit de S&P niet ver van af.

Hun kijk op de beurs sluit min of meer aan op de meerderheidsopinie van de beleggers uit de enquête: dat is er namelijk eentje van de kat uit de boom kijken.

Een van de belangrijkste indicatoren voor de beleggers is en blijft de inflatie. Die moet omlaag. Als streefcijfer voor de consumentenprijsindex hebben zij gemiddeld een prijsstijging van 4% in het hoofd. Als dat eind dit jaar niet wordt gehaald, dan is dat een verkoopsignaal. Duikt de inflatie daaronder dan is dat positief.

Voor de Amerikaanse rente verwachten de beleggers dat het belangrijkste tarief van de Fed met nog eens 100 tot 125 basispunten omhooggaat de komende 12 maanden.

Recessie

Over de vooruitzichten voor de wereldeconomie blijven de meeste beleggers somber. Inmiddels gaat 58% van de door BofA geënquêteerde beleggers ervan uit dat er de komende 12 maanden een wereldwijde recessie komt. Dat wil zeggen minstens twee kwartalen van negatieve groei.

Wat doen ze op de beurs?

Uit de enquête blijkt dat beleggers gemiddeld genomen nog altijd relatief veel exposure hebben naar grondstoffen, cash en defensieve waarden, omdat ze hopen dat dit goede hedges zijn tegen inflatie.

De VS is qua regio de grote favoriet, terwijl Europa, het VK en emerging markets liever gemeden worden. Hetzelfde geldt voor Europese nutsbedrijven en consumptiebedrijven (auto’s, voeding, kleding, speelgoed, etc.).

In de VS worden de FAANG-aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Google en Netflix) weer omarmd. Voor de energiesector verwachten ze de invoering van maximumprijzen, wat voor aandeelhouders nadelig is.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie