Nieuws

Hé, komt daar Goudlokje weer langs?

Chris Iggo, hoofd beleggingen van AXA IM Core, is zeer positief over Amerikaanse aandelen én inflatiegebonden obligaties.

"Amerikaanse aandelen zullen goed blijven presteren. Het derde en vierde kwartaal leveren doorgaans positieve rendementen op en er is nog een tijdje te gaan voordat de waarderingen weer in duur territorium komen." Dat zegt Chris Iggo, Chief Investment Officer van AXA IM Core.

In zijn nieuwste Viewpoint stelt Iggo de vraag of Goldilocks terug is. "Want wat moeten beleggers denken van de huidige Amerikaanse macro-economische cijfers? Als het inderdaad zo is dat de groei niet zo slecht is als de BBP-gegevens suggereren en de inflatie begint af te nemen, wat is er dan niet goed aan? Enerzijds zijn de marktverwachtingen voor de ontwikkeling van de rentetarieven gestabiliseerd met een piek die in het eerste kwartaal van 2023 werd bereikt. Anderzijds, als de groei zo robuust is als de arbeidsmarkt suggereert, dan is er geen recessie en kan een scherpe daling van de bedrijfswinsten worden vermeden."

Chris Iggo

Chris Iggo

Bedrijven lijken de hogere kosten en de druk op de marges onder controle te hebben, terwijl er geen noodzaak is om de aandelenwaarderingen te devalueren aangezien de obligatierente niet meer stijgt. Iggo: "De rendementen van zowel vastrentende waarden als aandelen zijn daardoor beter. De VS is hot!"

"De VS is hot!"

Amerikaanse hegemonie

Bovenstaande punten ondersteunen de aanhoudende kracht van de dollar en, in lokale valuta, betere rendementen van Amerikaanse markten waar de fundamentals ogenschijnlijk beter zijn dan in Europa het geval is. De Federal Reserve speelt onderwijl actief in op de renteverwachtingen om de volatiliteit te beperken, terwijl de regering stappen heeft ondernomen om een deel van de onderliggende inflatiedruk aan te pakken.

Iggo: "Vooralsnog zou ik verwachten dat Amerikaanse aandelen goed blijven presteren. Seizoensgebonden zijn het derde en vierde kwartaal doorgaans goed voor positieve rendementen voor indices als de S&P500 en we hebben nog een tijdje te gaan voordat de waarderingen weer in het dure segment terechtkomen. Op basis van de huidige prognoses voor de verwachte winst per aandeel over de komende 12 maanden wordt de S&P500 momenteel verhandeld tegen een multiple van 17,6x, tegen een 15-jaarsgemiddelde van 15,7x."

"Ik verwacht dat Amerikaanse aandelen goed blijven presteren"

Inflatiegebonden obligaties zijn koopwaardig

Over de inflatietrend zegt de CIO dat het om meer dan alleen energieprijzen gaat. De kerninflatie is overal hoog omdat de kosten van alle goederen en diensten volgens hem zijn gestegen. Aan deze trend liggen structurele vraag- en aanbodproblemen ten grondslag - in grondstoffen, voedselproductie, halfgeleiders en arbeidsmarkten.

Iggo: "De inflatie is dus niet van voorbijgaande aard, maar hangt in veel opzichten samen met het effect van de pandemie op de wereldeconomie. Droogtes in West-Europa zullen ook niet helpen, evenmin als het lage water wat het onmogelijk maakt om producten over de Rijn te vervoeren. We moeten ons enthousiasme over de mogelijke piek in de inflatie in de VS dus temperen. Verkrappend monetaire beleid is een vrij bot instrument, maar de markten zijn waarschijnlijk te optimistisch over de middellangetermijnvooruitzichten voor de rente. Dit alles maakt dat inflation linked bonds aantrekkelijk blijven om de eenvoudige reden dat het rendement geïndexeerd is aan de consumentenprijzen."

"We moeten ons enthousiasme over de mogelijke piek in de inflatie in de VS temperen"

De wereldeconomie zal uiteindelijk volgens Iggo oplossingen vinden voor de marktinefficiënties die nu inflatie veroorzaken, maar dat betekent nog steeds een hogere inflatie in de komende paar jaar dan in het tijdperk vóór COVID het geval was.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie