Nieuws

Amerika dus

Multi-indexbelegger Andrzej Pioch van LGIM gelooft niet in een sterke opleving van Chinese aandelen of een door velen al jaren verwachte inhaalrace van laag gewaardeerde Europese aandelen. Hij zet nog meer in op Amerikaanse aandelen.

Nee, Andrzej Pioch doet niet mee aan het oprapen van Chinese aandelen. Dat Chinese aandelen recent eindelijk weer de weg omhoog heben gevonden, maakt hem niet enthousiast. Daarvoor zijn de Chinese groeiverwachtingen volgens hem te matig, zo vertrouwt hij het Britse CityWire. 

Negatief over China

Nog drie andere redenen houden Pioch aan de Chinese zijlijn. Zo is hij niet gerust op een goede afloop van de Chinese vastgoedproblemen, voor het eerst duidelijk zichtbaar geworden door het bijna-faillissement van projectontwikkelaar Evergrande. Eind juli zou er een herstructureringsplan moeten liggen, maar ook Pioch is die nog niet tegengekomen. 

Zorgelijk is volgens hem ook dat de Chinese regering volhardt in het zero-covidbeleid. Met een omicronvariant die vijf keer zo besmettelijk is als het eerste coronavirus liggen nieuwe Chinese lockdowns permanent op de loer. 

Ten slotte is Pioch ook niet positief over de Chinese techkansen. Chinese techbedrijven zijn immers veel sterker gereguleerd dan bijvoorbeeld de Amerikaanse, en het staat zeker niet vast dat Beijing klaar is met reguleren. 

Negatief over Europa

Ook over Europese aandelen is Pioch geenszins optimistisch. Een deel van de Europese aandelen in zijn portefeuilles heeft hij inmiddels verkocht voor Amerikaanse aandelen.

Reden daarvan is onder meer dat Amerikaanse werknemers wel een flinke loonsverhoging hebben ontvangen, terwijl werknemers in Europa heel wat minder worden gecompenseerd voor de huidige torenhoge inflatie. Dat scheelt koopkracht.

Daarnaast heeft Europa te maken met een energiecrisis, die de economische economieën extra belast. "Dat heeft de kans op een spoedige Europese recessie sterk vergroot."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen