Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Nieuws

Aandelen en obligaties lopen niet langer samen op

"In de tweede helft van het jaar kunnen obligaties in waarde stijgen en aandelen dalen." Fabio Faltoni presenteert de belangrijkste punten uit de nieuwste halfjaarsvooruitblik van Invesco.

“Tot dusver hebben de bedrijfswinsten goed standgehouden, maar de markten worden steeds bezorgder dat de bedrijfswinsten kunnen afzwakken. Als de groei inderdaad in belangrijke mate teleurstelt, dan kunnen aandelen nog een stap dieper duiken voordat ze een bodem bereiken. Een afname van de winsten zal dan meer doorwegen dan een afname van de multiples.

Als de winsten sterk tegenvallen, kan dat voor aandelenbeleggers het punt van capitulatie betekenen. De geschiedenis leert ons dat de rendementen op aandelen de neiging hebben om eerder te dalen dan de winsten. Wij wachten op bewijzen van die capitulatie voordat we meer aandelen kopen en geven de voorkeur aan aandelenposities via relative value trades, een beleggingsstrategie waarbij een of meer effecten worden verhandeld in verhouding tot elkaar.

"De winstverschillen tussen de sectoren zullen sterk uiteenlopen"

Voor alle duidelijkheid: wij denken dat winstverschillen in de tweede helft van het jaar een veel sterkere factor voor het aandelenrendement zijn, en dat de winstverschillen tussen de sectoren sterk uiteen zullen lopen.

Fabio Faltoni van Invesco

Kansen voor obligaties

In het recessiescenario moeten obligaties opnieuw bescherming bieden tegen een daling van de aandelenkoersen. Er zijn aanwijzingen dat de verkrapping van het monetair beleid bijna zijn hoogtepunt heeft bereikt en dat zou het rendement op obligaties moeten stabiliseren.

Naarmate de aandacht in de komende maanden verschuift van hoge inflatie naar lage groei zullen de koersen van obligaties en aandelen niet langer samen dalen. In de tweede helft van het jaar kunnen obligaties in waarde stijgen en aandelen dalen.

Sterke dollar

Op de valutamarkten heeft de Amerikaanse dollar sterk gepresteerd. De dollar is vooral sterker geworden ten opzichte van de valuta's van de ontwikkelde markten. Een bijzondere situatie, gezien de uitverkoop van de aandelenmarkten. Nog ongebruikelijker is de zwakke prestatie van de Japanse yen. Die zwakte heeft enige buffer geboden aan Japanse aandelen, die beter hebben gepresteerd dan verwacht.

De vrees voor inflatie maakt plaats voor de vrees voor een recessie, en de Amerikaanse dollar profiteert van zijn status als veilige haven. Ook ten opzichte van het pond zal de dollar sterk blijven, maar ten opzichte van andere valuta's beginnen wij ons af te vragen hoeveel hoger de dollar nog kan gaan.

"De Amerikaanse dollar profiteert van zijn status als veilige haven"

Intussen geven we meer aandacht aan bepaalde valuta's van opkomende markten, via shortposities ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Voor de tweede helft van het jaar kijken wij ook meer naar FX-crosses, een valutapaar of een transactie waarbij geen Amerikaanse dollar betrokken is.”


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie