Nieuws

Grootste veranderingen komen uit private markt

Will Nicoll breekt een stevige lans voor private bedrijven die met hun oplossingen de energietransitie mogelijk maken. "In de private markt bevinden zich assets die de komende 20 jaar onze economieën fundamenteel gaan veranderen."

Beleggingen in alternatives komen in 2026 naar alle verwachting uit boven 23.000 miljard dollar. Dat is een stijging van bijna 10,000 miljard dollar in vijf jaar. Nog een cijfer: volgens consultancybureau PwC zal de Europese markt voor beleggingen in duurzame private assets in 2025 zijn gegroeid met minimaal 775 miljard. Dat is goed voor minimaal 27,2% van de totale markt, al is ook een percentage van 42% haalbaar.

Naarmate de markt voor alternatieve beleggingsstrategieën groeit, groeit ook de rol die deze beleggingscategorie speelt in het bestrijden van klimaatverandering. Dat voorziet Will Nicoll, CIO van Private & Alternative Assets bij vermogensbeheerder M&G.

William Nicoll van M&G

Stempel drukken

Volgens hem kunnen beleggers die buiten de beurs om beleggen bij uitstek alternatives inzetten om hun stempel te drukken op het verduurzamen van de wereld. “Veel nieuwe technologieën en andere innovaties die bijdragen aan een CO2-neutrale of CO2-arme economie worden gefinancierd door private equity en private debt”, aldus Nicoll.

“Dit soort bedrijven en instanties werken meestal aan één project en hebben maar één doel voor ogen. Vaak zijn ze gewoonweg niet groot genoeg om naar de beurs te gaan. Voor beleggers is dat gunstig, omdat de impact van dit soort projecten gemakkelijk meetbaar is.”

Bij uitstek een groeimarkt

Door te beleggen in kleinere bedrijven kunnen beleggers volgens Nicoll makkelijker hun eigen ESG-doelen behalen. Ze zitten er immers veel dichter op. “We moeten niet vergeten dat deze niet-beursgenoteerde bedrijven op den duur kunnen uitgroeien tot grote multinationals."

"Deze niet-beursgenoteerde bedrijven kunnen op den duur uitgroeien tot grote multinationals"

“De niet-beursgenoteerde markt is bij uitstek een groeimarkt”, vervolgt Nicoll. “Hier bevinden zich assets die de komende 20 jaar onze economieën fundamenteel gaan veranderen. Om de transitie naar netto-nul te bewerkstelligen, zijn nog heel veel investeringen nodig. Zo kunnen technologieën die nu nog in de kinderschoenen staan, bestaande technologieën straks overbodig maken.”

Hoewel het voor beleggers lastig is om in de zoektocht naar beleggingskansen voor de lange termijn door de volatiliteit heen te kijken, is dat juist precies wat de niet-beursgenoteerde markt op dit moment biedt. “De komende 5 tot 10 jaar staat een hoop te veranderen”, aldus Nicoll. “Of dat nou gebeurt op het gebied van impact, klimaat, opkomende technologieën of energie – de verandering komt voort uit de private markt.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen