Nieuws

Want obligaties renderen beter dan hedgefondsen

Joachim Klement van het Britse Liberum haalt in zijn laatste column hard uit naar beleggingsadviseurs die pensioenfondsen overladen met hedgefondsen.

Hedgefondsen moeten dienen als veilige haven, maar ze maken die functie niet waar. Dat zegt Joachim Klement van het Britse Liberum die in zijn laatste column hard uithaalt naar beleggingsconsultants. 

De adviseurs verwijt hij dat zij ervoor gezorgd hebben dat pensioenfondsen steeds meer zijn gaan beleggen in hedgefondsen en andere alternatieve beleggingen, wat ten koste is gegaan van het rendement en lage volatiliteit.

In een recente wetenschappelijke studie, getiteld Unpacking the Rise in Alternatives,wordt aangetoond dat er sinds 2006 een duidelijke correlatie bestaat tussen de adviezen van consultants en de mate waarin pensioenfondsen beleggen in hedgefondsen.

Dat zou op zich geen ramp hoeven zijn als hedgefondsen naar behoren presteren, maar dat doen ze niet, zegt Klement.

Ondermaats

Hij heeft de rendementen geanalyseerd vanaf 2002 tot nu toe. Een mix van staatsobligaties, high yield en investment grade bonds leverde over die periode een gemiddeld rendement op van 3,7% per jaar tegenover slechts 1,9% voor een gemiddeld hedgefonds.

Daar komt nog bij dat hedgefondsen een stuk volatieler bewogen. Het hele idee van het opbouwen van een soort veiligheidsmuur tegen aandelenturbulenties werkte niet. “Dat roept bij mij de vraag op wat het nut is van hedgefondsen als ze over een zo lange periode niet eens in de buurt komen van het rendement op obligaties.”

Verkeerde fondsen 

Tot overmaat van ramp bevat de studie nog meer slecht nieuws voor pensioenfondsen. Iedereen weet dat er binnen de hedgefondsindustrie grote onderlinge verschillen bestaan in strategieën en rendementen. Sommige hebben het de afgelopen 20 jaar beter gedaan dan aandelen en obligaties, andere slechter. De kunst is om de juiste fondsen eruit te pikken.

Maar helaas zijn consultants daar in het geval van aandelenfondsen slecht in gebleken. “De aandelenfondsen die door beleggingsconsultants werden aangeraden, hebben het gemiddeld 1% slechter gedaan dan fondsen die ze niet aanbevolen. Ik betwijfel of het advies voor hedgefondsen veel beter is uitgevallen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie