Want obligaties renderen beter dan hedgefondsen Joachim Klement van het Britse Liberum haalt in zijn laatste column hard uit naar beleggingsadviseurs die pensioenfondsen overladen met hedgefondsen. 1 augustus 2022 08:30 • Door IEXProfs Redactie Hedgefondsen moeten dienen als veilige haven, maar ze maken die functie niet waar. Dat zegt Joachim Klement van het Britse Liberum die in zijn laatste column hard uithaalt naar beleggingsconsultants. De adviseurs verwijt hij dat zij ervoor gezorgd hebben dat pensioenfondsen steeds meer zijn gaan beleggen in hedgefondsen en andere alternatieve beleggingen, wat ten koste is gegaan van het rendement en lage volatiliteit. In een recente wetenschappelijke studie, getiteld Unpacking the Rise in Alternatives,wordt aangetoond dat er sinds 2006 een duidelijke correlatie bestaat tussen de adviezen van consultants en de mate waarin pensioenfondsen beleggen in hedgefondsen. Dat zou op zich geen ramp hoeven zijn als hedgefondsen naar behoren presteren, maar dat doen ze niet, zegt Klement. Ondermaats Hij heeft de rendementen geanalyseerd vanaf 2002 tot nu toe. Een mix van staatsobligaties, high yield en investment grade bonds leverde over die periode een gemiddeld rendement op van 3,7% per jaar tegenover slechts 1,9% voor een gemiddeld hedgefonds. Daar komt nog bij dat hedgefondsen een stuk volatieler bewogen. Het hele idee van het opbouwen van een soort veiligheidsmuur tegen aandelenturbulenties werkte niet. “Dat roept bij mij de vraag op wat het nut is van hedgefondsen als ze over een zo lange periode niet eens in de buurt komen van het rendement op obligaties.” Verkeerde fondsen Tot overmaat van ramp bevat de studie nog meer slecht nieuws voor pensioenfondsen. Iedereen weet dat er binnen de hedgefondsindustrie grote onderlinge verschillen bestaan in strategieën en rendementen. Sommige hebben het de afgelopen 20 jaar beter gedaan dan aandelen en obligaties, andere slechter. De kunst is om de juiste fondsen eruit te pikken. Maar helaas zijn consultants daar in het geval van aandelenfondsen slecht in gebleken. “De aandelenfondsen die door beleggingsconsultants werden aangeraden, hebben het gemiddeld 1% slechter gedaan dan fondsen die ze niet aanbevolen. Ik betwijfel of het advies voor hedgefondsen veel beter is uitgevallen.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 Bitcoins gaan als techaandelen over de toonbank Grote beleggers zien bitcoins steeds meer als valide aanvulling op de portefeuille. Dat heeft de koers geholpen, maar er is ook iets verloren gegaan. Crypto's worden steeds meer verhandeld alsof het techaandelen zijn, waarmee de hedge-functie is verdwenen.
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.