Nieuws

Niet waarde-aandelen doen het slecht, maar waarde-indices

Waarde-aandelen hebben geen al te beste reputatie. Dat ligt voor een belangrijk deel aan het feit dat hun benchmarks verkeerd zijn samengesteld, aldus de Institutional Investor.

Waarde-aandelen zijn in de afgelopen jaren flink achtergebleven. Groeiaandelen deden het in de laatste 10-15 jaar veel beter. De jaren dat value het beter doet dan growth (zoals in 2021) zijn op een hand te tellen. De laatste langere periode met een outperformance was aan het begin van deze eeuw.

Althans, dat is de heersende opinie. Volgens een artikel van de Institutional Investor hebben waarde-aandelen het de laatste jaren veel beter gedaan dan wordt beweerd. Het probleem is dat er bij het meten van het resultaat van de waardefactor naar slecht samengestelde indices wordt gekeken.

85% aandelen zijn waarde-aandelen?

Auteur Julie Segal ging bij enkele vermogensbeheerders langs en die komen allemaal met dezelfde conclusie. Normaal gesproken hebben value-aandelen een lage koers-winstverhouding, een lage koers-omzetverhouding en een lage koers-boekwaarde. Maar een belegger die via een ETF belegt in de S&P 500 value-index krijgt veel meer dan alleen maar laag gewaardeerde aandelen.

De S&P 500 value-index omvat namelijk 85% van alle S&P-bedrijven. Dat zijn er in totaal 446. De overige 15% zijn groeifondsen. Er zit met andere woorden niks tussen value en growth. Het is het een, of het ander.

Selectie goedkoopste aandelen verslaat wel S&P

Andrew Wellington, CIO van Lyrical Asset Management, kan zich daar moeilijk in vinden. Als value-belegger kijkt hij bij de samenstelling van zijn fonds naar de  goedkoopste 20% van de beurs, waar vervolgens 30 bedrijven uit worden geselecteerd.

Volgens Wellington heeft met die goedkoopste 20% veel beter gepresteerd dan de S&P value-index en de S&P 500. Met een rendement van gemiddeld 19% per jaar tussen 2009 en 2017 scoorde het fonds 3,6% beter dan de breed samengestelde S&P. Niks geen underperformance voor value stocks.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie