Nieuws

Het is gewoon niet waar

Pimco rekent af met vijf mythes over alternatieve beleggingen.

Alternatieve beleggingen alleen iets voor rijke en institutionele beleggers? Pimco ziet dat heel anders. Het is een van de vijf mythes waar de vermogensbeheerder – een dochter van de Duitse verzekeraar Allianz – korte metten mee maakt in het artikel Five myths about alternative investments.

Mythe 1: alleen voor rijken

De waarheid is dat er wel degelijk ook voor kleinere beleggers mogelijkheden bestaan om in alternatives te beleggen. In Nederland is het de laatste jaren bijvoorbeeld heel populair om vastgoed te kopen. Maar er kan ook gekozen worden voor kunst, een boot, een auto, vreemde valuta, goud of sieraden. Grondstoffen tellen ook als alternatieve belegging. Daar kan gewoon in worden gehandeld op de beurs. Hetzelfde geldt voor hedgefondsen, infrastructuurfondsen, crypto’s en private equity. 

Mythe 2: hoog risico

Niet altijd. Alternatives kunnen het risicoprofiel van de portefeuille verbeteren. Dat heeft te maken met de geringe correlatie met aandelen- en obligatiemarkten. Soms is de correlatie zelfs negatief. Denk bijvoorbeeld aan long-short fondsen.

Mythe 3: illiquide, dus slecht voor het rendement

Voor wie lang vasthoudt aan zijn beleggingen hoeft de slechte verhandelbaarheid van alternatives helemaal geen probleem te zijn. Sterker, het kan ook voordelen hebben als de waarde van de portefeuille niet de hele tijd heen en weer schiet.

Mythe 4: hetzelfde als hedgefondsen

Alternatives zijn NIET een-op-een vergelijkbaar met hedgefondsen en private equity. De waarheid is dat er talloze vormen van alternatives zijn. Private equity en hedfgefondsen laten zich bijvoorbeeld prima mengen met een belang in een of twee vastgoedfondsen.

Mythe 5: niet nodig

Alternatieve beleggingen kunnen ongelofelijk nuttig zijn tijdens een financiële crisis als obligaties en aandelen weinig opleveren. Alternatives kunnen ook voor constante, betrouwbare inkomsten zorgen (bijvoorbeeld huur). Ze dragen volgens Pimco in ieder geval bij aan diversificatie van de portefeuille en dat is altijd goed.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie