Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Nieuws

Acht ongelooflijke beursfeiten

Financieel adviseur Thomas Koppelman heeft acht Amerikaanse beursfeiten op een rij gezet, waar menig belegger van achterover zal slaan.

1. "Slechts 42% van de aandelen levert over de hele levensduur meer rendement op dan Amerikaanse kortlopende staatsobligaties van een maand. Ruim de helft levert zelfs een negatief rendement op. Toch denken de meeste beleggers dat ze de winnaars er makkelijk uit kunnen pikken door een paar blogs te lezen en Twitter te scannen. Zo makkelijk is het dus niet."

2. "Minder dan 4% van alle aandelen is goed voor álle vermogensopbouw. Een blik op de S&P 500 leert dat bijna alle winsten te danken zijn aan een paar grote bedrijven. Zij maken goed wat andere laten liggen. Wie deze bedrijven selecteert, is binnen de kortste keren steenrijk. Maar dat is helaas niet zo eenvoudig. De kans dat de juiste bedrijven gevonden worden, is ongeveer even groot als willekeurig pijltjes op een dartbord gooien en dan eindigen met 180 punten."

3. "Een belegger die pas op zijn 45e begint met sparen, moet per jaar drie keer zoveel sparen als iemand die met 25 jaar begint."

4. "De gemiddelde belegger heeft het tussen 1995 en 2015 6% slechter gedaan dan de S&P 500. Over die hele periode van 20 jaar was hun gemiddelde rendement minder dan de inflatie. Het laat zien dat beleggers zelf hun ergste vijand zijn. Ofwel, denk niet dat het gemakkelijk is de index te verslaan. Het is maar weinigen gegund."

"De gemiddelde belegger heeft het tussen 1995 en 2015 6% slechter gedaan dan de S&P 500"

5. "Het is een regelmatig terugkerend patroon. De hoogste rendementen doen zich voor als het pessimisme op zijn hoogtepunt is. Gedurende de afgelopen 100 jaar waren de beste 3 jaar om aandelen te bezitten tijdens de Grote Depressie. De op een na beste periode was na de kredietcrisis van 2009. "Be greedy when others are fearful, and fearful when others are greedy", is een les van Warren Buffett. Een jaar geleden sloten mensen nog leningen af om aandelen en crypto’s te kopen, nu verkopen ze met soms grote verliezen. Hoe kan dit worden voorkomen? Heb altijd cashgeld in reserve, dat kan worden ingezet als iedereen negatief is voor beleggingen voor de lange termijn."

6. "Correcties zijn de normaalste zaak van de wereld. Tussen 1980 en 2018 waren dat er 36, waarvan twee in 2018. Veel beleggers hebben de neiging weg te rennen als het moeilijk wordt. Ze hebben het gevoel dat wat zij meemaken uniek is. Bedenk ook: de beurs heeft zich na alle eerdere correcties altijd hersteld, en niet zo’n beetje ook."

"Correcties zijn de normaalste zaak van de wereld"

7. "Warren Buffett heeft in 2007 een weddenschap van 1 miljoen dollar afgesloten met Ted Seides dat de S&P 500 het zou winnen van het gemiddelde van vijf door Seides uitgekozen hedgefondsen. De winnaar zou de opbrengst aan een goed doel schenken. Buffett won met gemak. De S&P kwam uit op een rendement van 7,1%. De vijf fondsen van Seides verloren gemiddeld 2,2% per jaar. Tip: “Don’t make it harder than it needs to be.”"

8. "Een belegger die op 1 januari 2002 10.000 dollar in de S&P 500 had geïnvesteerd, zou op 31 december 2021 een saldo hebben gehad van 61.685 dollar. Maar als dezelfde belegger de 10 beste beursdagen had gemist, bleef daar nog maar 28.260 dollar van over. Ofwel, pas op met verkopen in een neergaande markt."

Lees hier de hele blog Millennial Financial Advisor van Thomas Koppelman.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen