Nieuws
PE-sector goed gewapend tegen slechte tijden
De private equity-sector merkt van alle kanten dat de economische neergang is begonnen. Maar met een goedgevulde portemonnee, is er geen reden tot zorg.
De economie is over zijn hoogtepunt heen, de inflatie is hoog en de angst voor een recessie groeit. Dat alles is ook in de private equity-sector goed te merken aan het dalende aantal buy-outs, beursgangen en inflows. Toch is deze sector – die de laatste jaren spectaculair groeide – volgens Bain & Company goed gewapend tegen een crisis. Dat staat in Bain’s halfjaarreportage over de PE-markt.
"In het rapport concluderen wij dat PE-fondsen proactief moeten anticiperen op veranderingen. Dat zal van cruciaal belang zijn om deze periode te doorstaan en vol te profiteren van het herstel daarna”, aldus Hugh MacArthur, global Private Equity practice leader bij Bain & Company.
Hij voegt daar in het persbericht aan toe: “Uit onze dataset blijkt dat de sector de laatste twee decennia onevenredig heeft vertrouwd op stijgende waarderingen om zo het rendement te ondersteunen. Dat zal echter niet werken in een periode van inflatie en stijgende rente. De topprestaties in de toekomst zullen afhangen van het creëren van waarde en een duidelijk begrip van hoe om te gaan met stijgende prijzen.”
Buy-outs
In de eerste helft van 2022 viel er op de markt voor buy-outs nog weinig te merken van een crisis. Met 512 miljard dollar aan buy-outs is 2022 nog altijd op weg het record van 2021 te breken.
Maar volgens Bain gaan we dat niet halen. Het aantal overnames in de pijpleiding is al sterk gedaald. Vooral in de technologiesector beginnen PE-investeerders huiverig te worden.
Hogere rente
Daarbij speelt zeker een rol dat het door de gestegen rente steeds duurder wordt om leningen af te sluiten. Daar komt bij dat banken voorzichtiger zijn geworden bij het geven van leningen. Logisch, want ook zij beseffen dat er in een recessie meer partijen zullen zijn die hun schulden niet kunnen betalen.
Minder exit's
Private equity-beleggers hebben altijd een entry (vaak via een buy-out) en een exit. Daar zit meestal een reeks van jaren tussen. Bij de exit’s gaat het al langer niet meer zo lekker. Dat blijkt uit het aantal bedrijven dat door PE-huizen naar de beurs is gebracht.
De wereldwijde exitwaarde van buyouts bedroeg in de eerste helft van 2022 338 miljard dollar, een daling met ongeveer 37% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De wereldwijde waarde van beursintroducties lag met 91 miljard dollar 73% lager dan in de eerste helft van 2021.
Fondsenwerving
In het rapport van Bain wordt verder geconstateerd dat de fondsenwerving, die al onder druk stond, op korte termijn verder zal afnemen. De fondsenwerving voor buy-outs daalde in de eerste helft van 2022 naar 138 miljard dollar, in vergelijk met 284 miljard dollar een jaar eerder.
Het zou echter verkeerd zijn daaruit te concluderen dat de PE-sector slecht bij kas zit. Het tegendeel is waar. De hoeveelheid dry powder is in de eerste helft van 2022 zelfs toegenomen tot een recordhoogte van 3,6 biljoen dollar. Dat betekent dat de PE-sector een neergang goed kan doorstaan en bovendien kan profiteren, zodra de omstandigheden weer beter worden.
"Wij geloven nog steeds dat PE de best presterende activaklasse zal blijven onder alle marktomstandigheden”
Hugh MacArthur: "Als we naar geschiedenis kijken, dan heeft private equity bewezen veerkrachtig te zijn bij economische stagnatie. Het is een cyclische sector en wij verwachten dat er op korte termijn enkele uitdagingen zullen zijn. Op de lange termijn geloven wij echter nog steeds dat PE zal blijven groeien en dat het de best presterende activaklasse zal blijven onder alle marktomstandigheden."
Het hele rapport kunt u hier lezen.