Nieuws

Rabobank kiest voor draai naar Amerikaanse inflatie-obligaties

Omdat de Amerikaanse inflatie langer hoog kan blijven dan de Europese heeft Rabobank extra ruimte vrijgemaakt voor Amerikaanse TIPS. Deze transactie is ten koste gegaan van Europese inflatie-obligaties.

Persbericht Rabobank: "De onzekerheid over de inflatieverwachtingen houdt aan. Centrale banken hebben een zware dobber aan het in toom houden van de prijsstijgingen, zeker als het zover komt dat Rusland geen gas meer levert via de Nordstream 1-pijplijn. Voor ons reden om in onze actief beheerde portefeuilles vast te houden aan de defensieve positie in inflatieobligaties.

Wel hebben we deze week een belangrijke verschuiving doorgevoerd van Europa naar de VS. Dit hebben we gedaan We hebben de helft van onze positie in Europese inflatie-obligaties in het 1895 Wereld Investment Grade Obligatiefonds verkocht. Daarvoor in de plaats hebben we Amerikaanse inflatie-obligaties (TIPS) gekocht. Deze vormen nu 6% van het obligatiefonds.

Inflatieverschil Europa en VS gaat oplopen

Wat is de aanleiding voor de wijzigingen? De langjarige inflatieverwachtingen van de VS en Europa zijn naar elkaar gekropen. Het verschil in verwachte inflatie tussen EU en VS beweegt historisch tussen de 0,40% en 1,10% en zit nu aan de onderkant van deze range. We verwachten dat dit verschil weer kan oplopen."

Senior beleggingsstrateeg Peter Vonk: “We zien de inflatie in Europa hoofdzakelijk als een energieprobleem, aangewakkerd door onzekerheid over Russische gasleveringen. In de VS is de kans op een loonprijsspiraal groter. De arbeidsmarkt is daar krapper en de loongroei hoger. Voor de VS zien we de kans op langdurig hogere inflatie dus als een groter gevaar.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie