Nieuws

Vertrek Draghi zet Europese obligatiemarkt extra onder druk

Annalisa Piazza, obligatiespecialist bij de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS, over de impact van het vertrek van Mario Draghi op de markten.

“Het vertrek van Mario Draghi als premier is de slechtst mogelijke uitkomst van de politieke crisis in Italië en zal leiden tot meer fragmentatie. Op de korte termijn kunnen de politieke ontwikkelingen in het land voor nog meer verwarring zorgen ten aanzien van het anti-fragmentatie instrument van de Europese Centrale Bank, een instrument dat niet is bedoeld om politieke risico’s te beteugelen."

"De ECB komt in een heel ongemakkelijke positie als de problemen voor de Italiaanse economische groei een impact gaan hebben op andere economieën in de eurozone. De landen die de meest intensieve handelsrelaties hebben met Italië zullen als eerste worden getroffen.”

“De spreads tussen de Italiaanse staatsobligaties en de Duitse Bunds (BTP/Bund spread) zullen de komende weken verder oplopen. Ze zullen niet de niveaus bereiken zoals we zagen tijdens de financiële crisis of in 2018/2019 toen existentiële vraagstukken binnen de eurozone ter discussie stonden, maar het is zeker dat er extra onzekerheden zullen worden ingeprijsd.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie