Nieuws

Dat was de hoge inflatie?

Mark Rzepczynski, ceo van Amphi Research and trading, verwacht een snelle afname van de inflatie. De grondstoffenmarkten geven het goede voorbeeld met dalingen tot meer dan 50%.

De consumentenprijzen stijgen nog altijd fors in de VS en Europa. De Europese Commissie gaat voor dit jaar uit van 7,6%. In de VS stegen de prijzen in juni zelfs met meer dan 9%. Hoe lang gaat dat nog door?

Financieel blogger Mark Rzepczynski, tevens oprichter en ceo van Amphi Research and Trading, denkt dat het eind in zicht is. De grondstoffenprijzen dalen snel. Het kan niet anders dan dat gevolgen heeft voor het algemene prijspeil.

Pieken en dalen

De grondstoffenmarkten zijn eigenlijk al twee jaar helemaal de kluts kwijt. Eerst was er begin 2020 sprake van een vraaguitval omdat er door corona minder gewerkt en geproduceerd werd. Dat was echter van korte duur.

Eind 2020 draaide het verhaal om. De vraag bleek, mede door gigantische steunpakketten, veel robuuster dan verwacht, terwijl de productie van grondstoffen en halffabricaten laag bleef door corona. Het gevolg waren enorme prijsstijgingen over de volle bandbreedte van koffie tot koper en van hout tot staal.

Oekraïne-oorlog

De oorlog in Oekraïne zorgde voor het volgende hoofdstuk. Eerst leek dit de prijzen verder aan te jagen. Rusland is immers een van de grootste grondstoffenproducenten ter wereld. Maar inmiddels blijkt de angst voor een recessie veel belangrijker. 

Een recessie betekent immers minder vraag naar grondstoffen in een markt die zich (los van Rusland) juist aan het voorbereiden was op een zogenoemde supercyclus.

IJzererts en nikkel

Rzepczynski toont in zijn blog een indrukwekkend lijstje van grondstoffen die tot meer dan 50% onder hun piek van vorig jaar staan. Het hardst gaat het met de basismetalen. Nikkel is een voorbeeld van een metaal dat ruim 50% onder de piek van maart 2021 staat. De prijs ligt nu dichtbij het lange-termijngemiddelde. Van inflatie is bij nikkel dus geen sprake meer.

"Nikkel staat inmiddels ruim 50% onder de piek van maart 2021"

Voor ijzererts geldt min of meer hetzelfde. Er is al bijna 60% van de prijs af. Bij staal gaat het iets minder hard met een min van 35%, terwijl de koperprijs nog redelijk stabiel is met een verlies van ongeveer 24%.

Voeding wordt ook goedkoper

Maar het zijn niet alleen de metalen die goedkoper worden. Suiker, sojabonen, hout, meel, koffie en katoen... Allemaal goedkoper. Net als palladium en platina, twee edelmetalen die belangrijk zijn voor de energietransitie. Zelfs de prijs van olie en gas keldert momenteel.

Voor definitieve conclusies is het nog te vroeg. Het kan best zijn dat een recessie uitblijft en dat grondstoffen dan weer duurder worden. Er valt ook veel voor te zeggen dat de vraag naar bepaalde grondstoffen nog lange tijd hoog zal blijven door de energietransitie.

Transitory

Maar als de grondstoffenprijzen zo laag blijven, kan het bijna niet anders dan dat de consumentenprijzen volgen. De ECB kan dan alsnog zijn gelijk halen met de bewering dat de huidige hoge inflatie een eendagsvlieg is.

Rzepczynski: "The commodity markets are signaling excess supply and a decline in global demand from recession fears. These prices are consistent with a transitory inflation story and not a sustained increase that will persist into 2023."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie