Nieuws

Must Read: nu nog goedkoper

228 biljoen aan derivaten, Sell het restant in May, Mark Mobius lanceert Afrika-fonds, prijzenslag bij ETF's én actieve fondsen. Robeco groot in Low Vol.

228 biljoen aan derivaten, Sell het restant in May, Mark Mobius lanceert Afrika-fonds, prijzenslag bij ETF's én actieve fondsen. Robeco groot in Low Vol.

IEX Fonds 40
De fondsenindex IEX Fonds 40 doet, in lijn met de markten, een klein stapje terug. De index staat nu op 161,45 en dat is een rendement van +6,25% voor het kalenderjaar 2012.

Robeco voorvechter Low Volatility
Low Volatility is als strategie the talk of the town. Ons eigen Robeco blijkt een van de grote voorvechters van deze defensieve strategie, met 2,2 miljard euro in die strategie. Falkenblog portretteert de Robeco-visie.
 
ETF-prijzenslag
Aanbieders van passieve beleggingsvehikels proberen elkaar uit de markt te prijzen met nóg lagere beheerkosten (“nu minder dan 10 basispunten”). Dat is leuk, maar let ook op liquiditeit en tracking error.

Ook beleggingsfondsen steeds goedkoper
Maar de prijzenslag gaat ook niet voorbij aan aanbieders van actief beheerde fondsen. Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat beleggingsfondsen ook hun kosten verlagen. Over  de hele breedte bedraagt de expense ratio gemiddeld 0,75%. Dat was tien jaar geleden nog bijna 1%.

Dr. Templeton, I presume?
Het zat er al een tijdje aan te komen – boegbeeld Mark Mobius is al jaren lyrisch over het continent – maar Franklin Templeton komt nu met een Afrika-fonds. Mobius wordt de beheerder en verwacht, eventjes uit de losse pols,  7% rendement per jaar te halen tot 2032.

Derivaten klinken het hardst
Derivaten mogen dan om de zoveel tijd onder vuur komen te liggen, (Amerikaanse) zakenbanken stapelen ze nog steeds hoog op. Goldman Sachs alleen is al goed voor 44 biljoen dollar – de negen grootste banken zijn samen goed voor 228 biljoen dollar. Ritholtz zet dat visueel even neer voor State Street Bank (boven) en Goldman (onder)

Onder protest
Goed dan, omdat het moet. Ook dit keer kijken we nog een keertje naar * kuch, proest * het fenomeen Sell in May. Alsof u niet in april al massaal op de verkoopknop geramd heeft.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    IEXFonds 40