Nieuws

Halfgeleiders in varkenscyclus

Fondsmanager Yutaka Uda brandt zijn vingers niet aan IT-aandelen. Dat geldt ook voor chipbedrijven, waarvoor hij een gigantische varkenscyclus voorspelt, mede door miljardensubsidies in Europa.

Groeifondsen investeren over het algemeen veel in aandelen uit de informatietechnologiesector. Zo niet de Japanner Yutaka Uda. De fondsmanager van het E.I. Sturdza Nippon Growth fonds probeert bedrijven uit de IT-sector zoveel mogelijk te mijden. Daarvoor in de plaats koopt hij aandelen uit de infrastructuursector.

De reden is vrij simpel. Uda is van mening dat de IT-sector in een vergelijkbare bubbel zit als in 2000. De IT-aandelen zijn gedurende de coronapandemie veel te duur geworden. Het gaat daarbij niet alleen om internetbedrijven.

Uda voorspelt ook een crash van bedrijven uit de halfgeleidersector vanwege gigantische overschotten. Als dat uitkomt, staat dat in schril contrast tot het heden, waarin er juist een tekort is aan chips. Volgens Uda verergert dat de situatie alleen maar meer.

Autonomie

Hij ziet een klassieke varkenscyclus ontstaan waarbij bedrijven extra investeringen doen omdat de vraag hoog is. Maar daarnaast zijn er ook veel landen (met name in Europa) die onafhankelijk willen worden en de chipindustrie daarom subsidiëren met miljarden euro’s. Die twee factoren bij elkaar leiden tot enorme overschotten. 

Uda: “De IT-sector heeft de laatste paar jaar goed gepresteerd vanwege de technologische vooruitgang bij bijvoorbeeld mobiele telefoons en het telewerken. Dat zorgde voor een tijdelijke vraagexplosie die nu aan het verdwijnen is. Maar bedrijven hebben al enorme investeringen gedaan op basis van die groei."

"Daar komen problemen in de voorraadketen bij. Tot de pandemie uitbrak werd het normaal gevonden dat halfgeleiders vooral geproduceerd worden in Taiwan, China, Zuid-Korea, Japan en de VS. Nu willen veel landen hun eigen capaciteit hebben en dit wordt gesubsidieerd door overheden. Dat leidt ongetwijfeld tot een overaanbod omdat overheden geen enkel oog hebben voor winstgevendheid.”

"Dat leidt ongetwijfeld tot een overaanbod, omdat overheden geen oog hebben voor winstgevendheid"

De VS heeft de bakens verzet

In de VS is volgens Uda het roer al omgegooid. De Amerikanen zien in dat er momenteel vooral behoefte is aan betere infrastructuur. Bruggen, wegen, tunnels en spoorwegen zijn allemaal dringend toe aan grootonderhoud. Hetzelfde geldt voor de woningbouw en groene energie.

Uda: “De VS hebben de laatste jaren enorm geïnvesteerd in de technologiesector, maar veel minder in infrastructuur. Dat gebrek heeft Biden nu onderkend.”

Om aan te geven hoe duur IT-aandelen zijn maakt Uda een vergelijk met de internetbubbel van 2000. “Tussen 2016 en 2021 zijn IT-aandelen 6,4 keer over de kop gegaan. Dat is vergelijkbaar met de periode 1996 tot 2000."

Waar dat toe leidde is bekend. De Nasdaq Composite verloor tussen 2000 en 2002 ongeveer 65% van zijn waarde.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie