Nieuws

Invesco zet staatsobligaties en vastgoed op koop

Invesco gaat voor safe. Het kiest voor het eerst sinds 2016 voor een overweging van staatsobligaties. Ook vastgoed en cash zijn overwogen. De vermogensbeheerder heeft het advies voor aandelen en grondstoffen (inclusief goud) daarentegen verlaagd naar onderwogen.

Invesco baseert zijn verwachtingen voor de komende twaalf maanden op negen aannames:

  • De mondiale groei daalt tot 2% en sommige economieën komen in een recessie terecht
  • De mondiale inflatie daalt, maar blijft boven de streefcijfers van veel centrale banken
  • De Fed verhoogt de rente meer dan andere centrale banken (de PBOC versoepelt)
  • De rente op langlopende staatsobligaties bereikt een hoogtepunt en de rentecurves vervlakken
  • De obligatiespreads worden groter en het aantal wanbetalingen neemt toe
  • De Amerikaanse dollar verzwakt licht omdat de geopolitieke risicopremies dalen
  • De dividendgroei van aandelen neemt af maar de rendementen op aandelen stijgen licht
  • De dividendgroei van vastgoedobligaties (REIT's) neemt af en de rendementen blijven gelijk of stijgen licht
  • Grondstoffen hebben het moeilijk nu de wereldeconomie vertraagt (behalve landbouwproducten)

Huiseconoom Paul Jackson (zie foto): “Gezien deze analyse is het dan ook geen verrassing dat we de voorkeur geven aan staatsobligaties en investment-grade obligaties (IG) ten koste van aandelen en grondstoffen, waaronder goud.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Monetaire beleidsverwachtingen

Paul Jackson: “De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) blijft de komende maanden waarschijnlijk zeer agressief, maar door de vertragende economie en de dalende inflatie zal het tempo van de verkrapping tegen het einde van het jaar afnemen. Andere centrale banken zullen naar verwachting minder agressief zijn, vooral de ECB en de Bank of England (BOE), waarbij Europa meer kans maakt op een recessie dan de VS. We verwachten dat de langetermijnrente binnenkort piekt met daarbij een afvlakking (en misschien zelfs omkering) van de rentecurves.”

“De belangrijkste centrale banken zijn begonnen met een agressieve verkrapping, met uitzonderingen in China en Japan. De sterke stijgingen van de beleidsrentes en de overgang naar kwantitatieve verkrapping (QT) hebben de obligatierentes fors opgedreven. Een recessie is niet ons meest waarschijnlijke scenario, maar de kans daarop is wel vergroot, vooral omdat de economische groei al vertraagde. De gestegen rente en het toegenomen recessierisico maken het voor ons moeilijk om weerstand te bieden aan staatsobligaties, een beleggingscategorie die wij tot nu toe meden.”

  • Lees de hele publicatie, getiteld The Big Picture – Global Asset Allocation Q3 2022

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie