Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Wachten op nieuwe kansen

Krijgen we een recessie? Is de rol van obligaties als veilige haven uitgespeeld? Hebben duurzame aandelen hun glorietijd gehad? Ewout van Schaick, hoofd multi-asset bij NN IP, en collega Siu Kee Chan, die samen met Jan Kvapil eindverantwoordelijk is voor de vijf Dynamic Mix-fondsen van NN IP, analyseren de huidige beursomgeving.

De eerste helft van beursjaar 2022 zit erop. Welke ontwikkelingen op de financiële markten sprongen eruit?

Ewout van Schaick: “Wat er voor ons als multi-assetbeleggers vooral uitspringt, is natuurlijk dat zowel aandelen als obligaties dit jaar negatieve rendementen hebben geboekt. Dat is een groot verschil met eerdere aandelencorrecties. Er was ditmaal geen compensatie vanuit het obligatiedeel van de portefeuilles, omdat rentes niet daalden maar stegen. Zo kon het gebeuren dat alle mixfondsen, van defensief tot offensief, vergelijkbare negatieve rendementen hebben laten zien. Alles was negatief. Dat maakte de eerste zes maanden van dit jaar uitzonderlijk uitdagend.”

Siu Kee Chan: “Voor mij sprongen er twee zaken uit. Allereerst, dat we nog steeds in een hoog inflatieklimaat zitten. Terwijl de grondstoffenprijzen omhoogvlogen, werden de problemen aan de productiekant nog steeds niet opgelost.”

“Daarnaast hebben centrale banken een fikse draai gemaakt naar een agressiever monetair beleid. Dat verklaart waarom de aandelendip niet werd gevolgd door een koopmoment, zoals in de afgelopen 15 jaar steevast het geval was. Dit jaar hielpen centrale banken niet mee om de beursonrust te bezweren.”

Ewout van Schaick
Ewout van Schaick van NN IP

In 2022 bleken obligaties inderdaad niet de veilige haven voor dalende aandelenkoersen. Betekent dit het einde van de traditionele gespreide portefeuille die bestaat uit een mix van aandelen en obligaties?

Siu Kee Chan: “Voor dit jaar geldt dat zeker door de positieve correlatie tussen aandelen en obligaties. Er viel nergens te schuilen. Maar op de lange termijn ligt dat toch echt anders. Ik geloof niet dat de inflatie blijft doorstijgen waardoor obligaties in het verdomhoekje blijven liggen. De situatie is momenteel uniek met een oorlog die sterk verstorend werkt voor met name de energiemarkt en de prijzen van voedsel (soft commodities). Wij verwachten echter dat de inflatie op termijn zal dalen, zodat rentes ophouden met stijgen. Dan kan ook de negatieve correlatie tussen aandelen en obligaties terugkeren.”

Ewout van Schaick: “Dit jaar was inderdaad dramatisch voor obligaties vanwege de sterke rentestijgingen. Dat effect werd verergerd door het feit dat we dit jaar begonnen met rentes die op nul of lager stonden. Er was geen compensatie voor koersdalingen (carry). Daarbij is in de afgelopen jaren door de lage rentestanden de duratie van obligatie-indices gestegen, wat voor een grotere rentegevoeligheid zorgde.”

"Mocht de inflatie onder controle komen, dan kunnen obligaties zich weer gedragen als veilige haven"

“Inmiddels is de carry door de huidige rentestanden een stuk aantrekkelijker. Voor de Amerikaanse tienjaars ontvang je momenteel bijna 3%. Mocht de inflatie onder controle komen, dan kunnen obligaties zich weer gedragen als veilige haven. Dat hebben we onlangs ook gezien. Terwijl beleggers uit recessie-angst aandelen verkochten, bleef de obligatiemarkt op peil. We verkeren momenteel in een resetfase, waarbij het van groot belang is dat centrale banken de hoge inflatie naar beneden krijgen. Dat gaat wel lukken, maar het duurt even. Inflatie is kleverig.”

Siu Kee Chan
Siu Kee Chan van NN IP

Hoe hebben jullie op de beursonrust gereageerd? Wat zijn de belangrijkste beslissingen die jullie hebben genomen?

Siu Kee Chan: “We zijn niet anders gaan beleggen. Voor de vijf verschillende risicoprofielen beleggen we in de beste fondsen van NN IP, waarbij de tactische positioneringen met futures zijn ingevuld. Maar op basis van tal van negatieve signalen waren we begin dit jaar al voorzichtig met risicovolle posities. De neutrale aandelenpositie werd later verruild voor een onderwogen posities. Om de obligatieschade te beperken zaten we onderwogen duratie VS en Europa. Daarnaast hielden we de nodige cash aan.”

Ewout van Schaick: “Sinds kort zijn we minder enthousiast over kredietwaardige bedrijfsobligaties en risicovollere schuld. Volgens ons gaan de aankomende zware economische tijden impact hebben op de kredietwaardigheid van bedrijven en dat is nog niet ingeprijsd. Spreads zijn weliswaar al gestegen, maar dat is vooral het gevolg van de rentestijgingen van staatsobligaties. Duidelijk is dat de tijd, waarin iedereen makkelijk aan geld kon komen, voorbij is.”

Wat betreft de nabije toekomst: Is een zware recessie te vermijden?

Ewout van Schaick: “In Europa lijkt een recessie niet te vermijden. De hoge energieprijzen raken consumenten hard. Zij hebben minder geld te besteden. Dat zien we nu nog niet, omdat iedereen na Covid eindelijk weer geld wil uitgeven aan wat 2 jaar lang niet kon. Iedereen gaat bijvoorbeeld nu echt wel op vakantie.”

“Hoe zwaar een recessie wordt, is grotendeels afhankelijk van de gasprijs. Als Rusland de kraan dichtdraait en de Duitse industrie niet meer kan draaien, dan krijgen we waarschijnlijk een zware recessie. Over de VS maak ik me minder zorgen. Daar zal het waarschijnlijk bij een flinke groeivertraging blijven. China is een onzekere factor. Is het Chinese economische herstel voldoende om de economische tegenslag hier te compenseren? Ook dat is een grote vraag.”

Siu Kee Chan: “Ik ben iets optimistischer. Een zware recessie is niet ons hoofdscenario. Er is nog altijd sprake van een goed uitgavenpatroon van consumenten en bedrijven. Er is tijdens corona veel spaargeld opgebouwd. Ook de balansen van bedrijven zijn in die periode versterkt. De basis is stevig, waardoor de hoge energieprijzen nog kunnen worden verteerd.”

"Een zware recessie is niet ons hoofdscenario"

Wat zijn ontwikkelingen die jullie extra scherp in de gaten houden?

Ewout van Schaick: “De hele geopolitieke omgeving heeft onze aandacht. Hoe gaat het verder met de energie- en de voedselprijzen? Gelukkig is het geen one-way-street. Grondstoffenprijzen kunnen niet blijven oplopen. Op den duur neemt de vraag automatisch af. Maar als grondstoffen op een hoog niveau blijven liggen, dan kunnen ze bijten zonder dat de inflatie verder wordt opgedreven. Het goede nieuws is dat het brede grondstoffenmandje niet langer in prijs stijgt.”

“Verder kijken we natuurlijk in hoeverre de inflatie overspringt naar andere sectoren. Komt er een loonprijsspiraal? Gelukkig is daar nu nog geen sprake van.”

Wat betekent de huidige inflatie en recessie-angst voor duurzaam beleggen? Juist de vervuilende energiesector is dit jaar een van de weinige hoogvliegers? Heeft ESG nog toekomst?

Ewout van Schaick: “Duurzaam beleggen gaat niet weg maar zal zich omvormen. De ESG- lievelingen hebben het jarenlang fantastisch gedaan, deels omdat het groeiaandelen waren. Dat groeithema is inmiddels op de achtergrond geraakt.”

“Nu is er meer aandacht voor bedrijven die midden in een ESG-transitie zitten. Deze transitie heeft uiteindelijk misschien wel meer impact dan de positieve effecten van de beste ESG- jongetjes uit de klas. Ons eigen ESG-beleid is altijd gericht geweest op inclusie. Dat betekent wel dat we alleen beleggen in bedrijven die ook echt veranderen. Dat is heel prima te meten. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om als duurzame belegger ook in de energiesector te zitten.”

Tenslotte, wat is de centrale boodschap aan beleggers die nu op een berg cash zitten en erover denken de beurs op te zoeken?

Ewout van Schaick: “Ik denk dat er mooie beurskansen komen, maar dat het nu nog te vroeg is om in te stappen. We komen uit een periode met veel optimisme en hoge waarderingen. Ik ben bang dat een recessie nu nog niet volledig isn ingeprijsd. Dus: vinger aan de knop, maar nog even wachten met drukken.”

"Ik denk dat er mooie beurskansen komen, maar dat het nu nog te vroeg is om in te stappen"

Siu Kee Chan: “Juist voor deze doelgroep zijn er mixfondsen op de markt. Het gemak, de lage kosten en de mogelijkheid van een passend risicoprofiel maken mixfondsen tot een prima beleggingsoplossing, die op de lange termijn voor een goed rendement zorgt. Een verstandige keuze is om periodiek te beleggen. Door de inleg te spreiden in de tijd spreid je automatisch de risico’s. Wie nu in een mixfonds inlegt, betaalt minder dan een half jaar geleden, zo is zeker."

"Het gemak, de lage kosten en de mogelijkheid van een passend risicoprofiel maken mixfondsen tot een prima beleggingsoplossing"

Lees meer

Assetallocatie