Nieuws

Hedgefunctie obligaties keert terug

De tweede helft van het jaar ziet er voor aandelen nog steeds niet goed uit, maar wel voor obligaties, schrijft Capital Group. De sterke correlatie van obligaties met aandelen heeft zijn langste tijd gehad.

De eerste helft van 2022 boden obligaties geen enkele dekking tegen de dalingen op de aandelenmarkt. Sterker, obligaties gingen vaak nog harder onderuit dan aandelen.

Maar volgens Capital Group heeft de sterke correlatie tussen aandelen- en obligatiekoersen zijn langste tijd gehad. Wat voor argumenten heeft de Amerikaanse vermogensbeheerder daarvoor?

1. Hoge inkomsten

Eind 2021 begon steeds duidelijker te worden dat hogere  inflatie de beurs parten zou gaan spelen. De Oekraïne-crisis heeft dat verder versterkt. Hoe hoger de inflatie opliep, des te harder gingen de koersen omlaag en liep de rente op. 

Maar inmiddels zijn we volgens Capital Group op een punt beland waarop de kapitaalmarktrente zich langzaam stabiliseert. Dat heeft veel te maken met de Fed, die vastbesloten lijkt de inflatie terug te brengen tot 2%.

Als dat lukt, dan is een rente van bijna 3% op een 10-jarige US-Treasury helemaal niet zo gek. Een paar weken geleden was de rente zelfs 3,5%.

Obligaties van bedrijven en emerging markets leveren nog meer op. Ook die beginnen dus steeds interessanter te worden. Volgens Capital Group lag de gemiddelde rente bij bedrijfsobligaties medio juni op 8,75%. Bij opkomende markten was het iets minder dan 8%.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat het risico bij bedrijven en emerging markets natuurlijk ook groter is, zeker als de wereldeconomie in een diepe recessie terecht dreigt te komen en het aantal wanbetalingen toeneemt.

2. Geschiedenis

Sommige beleggers zullen hun vingers nog steeds niet aflikken bij 3% op een staatsobligatie. Toch is het historisch gezien een goed instapmoment, zegt Capital Group, in ieder geval in vergelijk tot de laatste twee decennia.

Een vrij simpele formule die beleggers kunnen hanteren, is dat de startrente (op het moment van aankoop) een goed beeld geeft van wat er de komende jaren verdiend kan worden.

3. Europa

Capital Group kijkt vooral naar opkomende markten en de VS. Of Europese obligaties ook aantrekkelijk zijn, zegt de vermogensbeheerder niet.

Veel analisten zijn wat dat betreft voorzichtiger omdat het risico van een recessie in Europa groter is dan in de VS. De ECB heeft door dat recessiegevaar ook minder mogelijkheden om de inflatie te bestrijden.

Zelfs de ECB gaat er nu vanuit dat de inflatie nog geruime tijd meer dan 2% zal bedragen. Dan maakt een rente van 1,22% op een Duitse Bund niet echt gelukkig. Het biedt hoogstens een beetje meer bescherming dan cash.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie