Nieuws

Zeven thema's om rekening mee te houden

Het eerste halfjaar was een drama voor beleggers. Schroders verwacht dat de tweede helft niet veel beter wordt. Dat wil niet zeggen dat er geen beurskansen zijn.

We hebben het slechtste eerste halfjaar voor aandelen sinds 1970 achter de rug. Bij obligaties moeten we nog verder terug in de tijd. Volgens de Wall Street Journal in de VS zelfs helemaal tot 1842.

De vraag is, hoe nu verder. De Britse vermogensbeheerder Schroders heeft 7 thema’s gedetecteerd waar beleggers de komende maanden en jaren rekening mee moeten houden.

1. Wereldeconomie is voor lange tijd aangetast

Veel mensen gaan er vanuit dat de economische dip tijdelijk is. De werkloosheid is laag, bedrijven staan er goed voor en consumenten zitten op een berg met spaargeld. Als de centrale banken nog even dat probleem met de inflatie oplossen, kunnen we over tot de orde van de dag.

Schroders vindt dat te optimistisch. Het risico van een recessie wordt onderschat. Er wordt te makkelijk van uitgegaan dat de Federal Reserve een zachte landing kan orkestreren. Analisten hebben te hoge verwachtingen van bedrijfswinsten.

Schroders voorspelt daarom nog veel tegenvallers, vooral bij bekende mainstream beursnamen met relatief hoge waarderingen. Kansen liggen er bij bedrijven die de laatste jaren meer in de marge opereerden. Daar verwacht Schroders grote verschillen tussen winnaars en verliezers.

2. Oekraïne-oorlog dreunt nog lang na

De verschrikkelijke gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn dagelijks zichtbaar op het nieuws. Maar wat gebeurt er als het conflict ten einde komt, of een wapenstilstand wordt overeengekomen? Ook hierover is Schroders pessimistisch. 

Rusland stelt op zich weinig voor in de wereldeconomie. Schroders schat dat slechts 0,5% van de omzet van alle MSCI World-ondernemers afkomstig is van Russische bedrijven. Maar bij energie en grondstoffen ziet dat er anders uit. Ook bij een staakt-het-vuren is de kans groot op aanhoudende problemen bij de aanvoer van olie, gas en andere grondstoffen.

De nog grotere vraag is hoe het zit met andere conflicten. Er dreigt een nieuwe Koude Oorlog waar naast Rusland ook China bij betrokken is. Voor de energietransitie zou dat een enorme tegenslag zijn. 

3. Grondstoffenprijzen blijven hoog

Economen maken bij inflatie vaak onderscheid tussen inflatie mét en zonder voedsel- en energieprijzen. De kerninflatie (zonder) wordt gezien als het belangrijkere cijfer omdat energie- en grondstoffenprijzen erg volatiel zijn. 

Dat is ook de reden waarom de Fed, ECB en andere centrale banken lang hebben volgehouden dat de hoge inflatie tijdelijk is. De energie- en grondstoffenprijzen komen wel weer naar beneden, was de gedachte. Maar wat als dat niet het geval is?

Schroders denkt dat politieke conflicten en een grote vraag de prijs van energie en grondstoffen nog jaren omhoog zal duwen. Ironisch gezien behoren bedrijven uit de groene energiebranche tot de grootste slachtoffers van deze trend. Er zijn namelijk heel veel grondstoffen nodig om al die windmolens en zonnepanelen te bouwen.

4. Big Tech is big risk

Big-Techbedrijven waren de grote winnaars van de coronacrisis. Dat kwam onder andere doordat beleggers in een wereld zonder veel winst, instinctief op zoek gingen naar die hoekjes van de markt waar nog groei was.

Big-Tech was de logische keus, en dan vooral internetbedrijven die profiteerden van de lockdowns. Maar Schroders denkt niet dat dit patroon zich zal herhalen.

Technologiebedrijven die groeien zonder winst te maken, zijn volgens Schroders defintief uit de mode. De zoektocht richt zich nu op quality growth. De groei moet duurzaam zijn en leiden ook leiden tot meer winst. 

5. Waarde-aandelen hebben wel wind mee

Voor valueaandelen waren de laatste 2,5 jaar een bumpy road. De eerste maanden na uitbraak van corona waren rampzalig. Toen kwam er vanaf november 2020 een sterke periode, tot ergens halverwege 2021 de klad erin kwam.

Volgens Schroder is zo’n korte herstelfase voor waarde-aandelen zeldzaam. Er zou dus nog meer aan kunnen komen. Wat daar ook voor spreekt, zijn de ontwikkelingen van de bedrijfsresultaten.

Als er puur en alleen naar de toekomstige verwachte winstontwikkeling wordt gekeken, dan hebben valuebedrijven het sinds 2017 even goed gedaan als groeibedrijven, maar de beloning is achterwegen gebleven.

Waarde-aandelen hebben meeste rendementspotentieel

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

6. Maar pas op voor de value trap

De kunst is alleen wel om zogenoemde value traps te vermijden. Alleen een lage k/w-verhouding en een hoog dividend zeggen niks. Bij value-aandelen moeten beleggers net zo goed hun huiswerk doen en zich vragen stellen zoals: Hoe stabiel waren de resultaten in het verleden? Wat is de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen? Hoe goed is een bedrijf bestand tegen een recessie?

The key to value investing over the long run, but particularly during times of economic or market stress, is avoiding value traps.

7. Verschillen emerging markets enorm

Voor opkomende markten geldt min of meer hetzelfde. Aandelen uit Azië, Zuid-Amerika, Afrika, Centraal-Europa en het Midden-Oosten kunnen erop papier goedkoop uitzien, mmaar dat is niet voor niets zo.

De risico’s zijn hoger, de corporate governance zwak en er zijn enorme verschillen tussen bedrijven en landen. China is niet Brazilië en Brazilië is geen Zuid-Afrika.

Actief management

Niet iedereen zal het ermee eens zijn, maar Schroders denkt dat de komende periode gunstig is voor actieve fondsmanagers. Enkele punten waar de beleggers van Schroders zelf op letten in de aandelenkeuzes: 

  • Bedrijven moeten stevige buffers hebben en stabiele marges.
  • Bedrijven moeten tegen een stootje kunnen als de recessie komt. Dat betekent geen bedrijven die zwaar leunen op korte-termijn financiering.
  • Als het echt grimmig wordt, is healthcare een goede plek om te schuilen. Schroders is geen fan van consumer staples zoals supermarkten omdat die vaak moeite hebben prijsverhogingen door te geven aan de klant.
  • Grondstoffen doen het meestal niet zo goed in tijden van recessie. Maar nu valt er met het oog op de energietransitie wel wat voor te zeggen. Een extra argument is dat de koersen van energie- en mijnbouwbedrijven al flink zijn gedaald. Ook hier geldt echter weer dat er grote verschillen zijn in kwaliteit.
  • Bij banken en verzekeraars wordt tijdens een recessie het verschil tussen winnaars en verliezers misschien nog wel het grootst. Sommigen zullen profiteren van de stijgende rente, anderen zullen pijn lijden door kredietuitvallen. Een sterke balans is in deze sector nog belangrijker dan elders.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie