Nieuws

Sterke dollar is onhoudbaar

De dollar is aan een sterke fase bezig. De munt wordt geholpen door zijn status van reservevaluta en de renteverhogingen door de Fed. Op termijn spreekt het grote tekort op de handelsbalans echter voor een verzwakking van de greenback, voorspelt de vooraanstaande econoom Stephen R. Roach.

Het is een van die thema’s waar de meningen over zijn verdeeld. Wat wordt de richting van de dollar?

Het afgelopen jaar was de richting duidelijk naar boven. In juni 2021 moesten er voor een euro 1,22 dollars worden neergeteld. Inmiddels zijn dat er nog maar 1,05. Ook tegenover andere valuta is de dollar ijzersterk. De dollarindex staat zelfs op het hoogste niveau sinds twee decennia.

Schuldbekentenis

Sommige economen vinden de dollar inmiddels zwaar overgewaardeerd, anderen denken dat het hoogtepunt nog niet is bereikt. Yale-professor en oud-chefeconoom van Morgan Stanley, Stephen Roach, zit duidelijk in het eerste kamp.

In een column voor Project Syndicate begint hij met een schuldbekentenis. Hij is namelijk al een hele tijd negatief op de dollar. In 2020 voorspelde hij een daling van 35% tegenover een mandje van andere munten.

De dollar zakte daadwerkelijk een stukje, maar vanaf 2021 is de weg omhoog ingeslagen, vrijwel zonder tussenpauzes. Roach: “Ik had moeten luisteren naar Alan Greenspan. Die heeft me ooit het advies gegeven om nooit weddenschappen af te sluiten op de richting van de dollar.”

Stephen Roach

Drie redenen om negatief te zijn

Roach had in 2020 drie redenen om negatief te zijn. De belangrijkste was het tekort op de lopende rekening (de handelsbalans). Ten tweede had Roach niet verwacht dat de Federal Reserve zo doortastend zou optreden en had hij toen nog twijfels over het zogenoemde TINA-effect (There Is No Alternative).

Het TINA-effect beschrijft de rol van de dollar als de enig ware reservemunt in de wereld. Roach dacht in 2020 dat er ook wel wat te zeggen was voor de euro en de Chinese renminbi, maar de oorlog in Oekraïne heeft daar een streep doorheen gehaald.

Handelstekort stijgt in recordtempo

Roach zat er dus op twee punten naast, maar zijn belangrijkste argument tegen de dollar - het tekort op de lopende rekening - is alleen maar sterker geworden.

Het tekort is sinds 2020 opgelopen van 2% tot 4,8% van het bbp in het eerste kwartaal van 2022. Roach constateert dat dit het grootste verval is sinds 1960. Het tekort is nu even groot als tijdens het dieptepunt van de financiële crisis in 2008.

Fed, TINA en de spaarquote

Dat de dollar niet is gedaald heeft de Amerikaanse munt volgens Roach dus in de eerste plaats te danken aan de Fed en in mindere mate aan TINA en het feit dat Amerikanen wat meer zijn gaan sparen. 

De binnenlandse spaarquote is echter nog altijd veel te laag om alle financieringsgaten te dichten. Er moet dus kapitaal uit het buitenland komen om het gigantische handelstekort te dekken. Roach denkt dat dit uiteindelijk een onhoudbare situatie is bij het huidige dollarniveau.

Never fight the Fed

Voorlopig geldt nog even Never fight the Fed, maar zodra de Federal Reserve zijn voorsprong kwijtraakt bij het verkrappen van het monetaire beleid komt er een moment dat het tekort via de wisselkoers zal worden aangepakt.

Want, zo zegt Roach: “History demonstrates that sharply deteriorating current-account balances are not a sustainable outcome for countries lacking domestic saving. Foreign creditors will demand concessions for lending their surpluses: higher returns (interest rates), cheaper financing (the currency conversion), or both. If one option is closed off, then the other channel bears the brunt of the current-account adjustment.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie