Nieuws

De rol van inflatie is veranderd

Vermogensbeheerder Ben Carlson kijkt naar de geschiedenis van inflatie en de rol die inflatie de laatste anderhalve eeuw gespeeld heeft op de beurs. De onzekerheid kan hij niet wegnemen.

De financiële markten zijn in de ban van inflatie. De meeste beleggers in de westerse wereld hebben nog nooit meegemaakt dat de prijzen gedurende langere tijd met bijna 10% stijgen.

Ben Carlson van Ritholtz Wealth Management gaat in zijn nieuwste blog wat nader in op de geschiedenis van inflatie en de invloed die deze de laatste anderhalve eeuw heeft gehad op de beurskoersen.

1800-1940

Een eerste constatering is dat inflatie voor de Tweede Wereldoorlog gemiddeld gezien nauwelijks aanwezig was. Tussen 1800 en 1940 zijn de levenskosten (CPI) met 0,2% gemiddeld per jaar toegenomen. Dat is veel minder dan na de Tweede Wereldoorlog.

Het is niet zo dat er voor de wereldoorlogen nooit inflatie was. Integendeel, er waren fases met heel heftige inflatie, maar er waren ook fases met deflatie. Per saldo middelden die zich uit.

Rente en dividend

Voor de aandelenbeurs was inflatie geen betrouwbare bron van informatie. Volgens Carlson was er eigenlijk maar één methode om te zien of aandelen duur of goedkoop waren.

Als aandelen meer dividend opbrachten dan de rente op obligaties, dan was er niks aan de hand. Draaide die verhouding om, dan konden beleggers ervan uitgaan dat aandelen duur waren, en dat er op enig moment een correctie moest plaatsvinden. Rente en dividend speelden dus een veel belangrijkere rol dan vandaag de dag.

Stabieler

Na de Tweede Wereldoorlog is dat duidelijk veranderd. De inflatie is gemiddeld genomen hoger geworden, maar ook stabieler. Sinds de jaren 70 hebben we in de VS en Europa geen periodes meer meegemaakt met een inflatie van boven de 10%; zelfs 5% was exceptioneel.

Beleggers zijn daardoor anders naar aandelen en obligaties gaan kijken. Bij aandelen wordt er meer gekeken naar de verwachte dividendstroom over meerdere jaren. Het dividendpercentage hoeft daardoor niet meer per se boven de rente op obligaties te liggen.

Toekomst onzeker

Wat de inflatie de komende jaren voor ons in petto heeft, is voor Carlson ook nog een raadsel.

Het kan best zijn dat er een fase aankomt waarin de inflatie langere tijd hoog blijft, zoals in de jaren 70, maar het kan net zo goed zijn dat de hoge inflatie nu een voorbode is van deflatie zoals we die kennen uit de periode voor 1940; beleggers moeten een open mind houden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie