Nieuws

Recessies zijn lastig te timen

Ben Carlson is er geen fan van om recessies te gebruiken als indicator voor de beurs. Ten eerste is het moment van economische krimp moeilijk te timen en bovendien reageert de beurs lang niet altijd hetzelfde.

De stemming op de markten is belabberd. Bijna alle beurzen dalen fors, of het nou gaat om de Nasdaq, de S&P, de AEX of de Stoxx Europe 600.

De twee belangrijkste zorgen zijn momenteel de hoge inflatie en een dreigende recessie.  Kan de inflatie onder controle worden gebracht zonder economische krimp?

Steeds meer analisten vrezen dat dit niet het geval zal zijn. Maar hoe erg is dat eigenlijk voor beleggers? Dat is de vraag die vermogensbeheerder Ben Carlson behandelt in Timing a Recession vs. Timing the Stock Market. Hij komt tot de conclusie dat de correlatie tussen recessies en de beurs lang niet zo duidelijk is.

Twaalf recessies sinds WOII

Carlson heeft alle recessies in de VS van na de Tweede Wereldoorlog onder de loep genomen. Enkele van de grootste beurscrashes waren direct of indirect het gevolg van recessies. Bekende voorbeelden zijn de oliecrisis van 1973-1974, het knappen van de internetluchtbel in 2000, de krediet- en eurocrisis van 2008-2012 en de coronacrash in maart 2020.

Het vervelende is alleen dat het timen van een recessie vrijwel onmogelijk is. Er is verder ook geen directe relatie tussen het moment dat de beurs crasht en het moment dat de economie onderuitgaat.

Uit de data van Carlson blijkt wel dat de zes maanden voorafgaand aan een recessie vaak niet de beste beursmaanden zijn. Hetzelfde geldt voor de recessie zelf. Maar het is geen wetmatigheid, want er zijn ook een heleboel recessies geweest waarin het prima ging op de beurs.

Op recessie volgt bloei

Dat geldt al helemaal voor de jaren erna. Bijna alle recessies vormden de basis voor een aantal superjaren. De enige uitzondering waar het beursherstel wat langer duurde was na het knappen van de internetluchtbel.

Het volgende probleem is dat het onbekend is wanneer de volgende recessie precies komt. Wist iemand dat er in 2020 een recessie aan zat te komen? En had iemand verwacht dat die maar heel kort zou duren?

Nu, 2023 of pas over twee jaar?

Ook nu is het weer raden naar de eerstvolgende recessie. Het zou best kunnen dat renteverhogingen zorgen voor economische krimp. Maar wanneer dan? Zitten we er al middenin? Of komt de recessie pas in 2023 of 2024?

Daarnaast is er nog de definitie waar de meningen over verschillen. Veel economen gaan bij een recessie uit van twee opeenvolgende kwartalen met negatieve groei, maar er zijn ook alternatieve berekeningen mogelijk.

Zo kiest het Amerikaanse bureau voor de statistiek (NBER) voor een minder rigide benadering. Het NBER beschrijft een recessie als "een significante en wijdverspreide daling van de economische activiteit gedurende meer dan een paar maanden." Het gaat bij de NBER dus ook om de omvang van de economische daling, de duur en hoeveel sectoren er geraakt worden.

Tenslotte kan een bepaalde periode aanvoelen als een recessie, terwijl het er geen is. Dat lijkt ook nu van toepassing want de werkloosheid is extreem laag, de lonen stijgen en consumenten geven geld als water uit. En toch hebben mensen het gevoel dat we in een recessie zitten omdat de inflatie zo hoog is. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie