Nieuws
China is geen dead cat bounce
Beleggers zien veel beren op de weg in China. Misschien wel iets teveel, denkt Invesco. Volgens de vermogensbeheerder zijn Chinese aandelen daardoor wel erg goedkoop geworden.
De Amerikaanse vermogensbeheerder Invesco heeft zijn modelportefeuille op een aantal punten gewijzigd. Dat blijkt uit het opiniestuk Why I like Chinese equities van beleggingsanalist Paul Jackson.
Zoals de titel het al zegt, gaat hij vooral in op Chinese aandelen en waarom die ook na de recente rally aantrekkelijk blijven. Het is volgens Jackson geen dead cat bounce. Maar er zijn ook andere opvallende wijzigingen in de modelportefeuille van Invesco.
Zo zit de fondsbeheerder nog steeds onderwogen in obligaties, maar de vooruitzichten beginnen beter te worden. De modelportefeuille is voor 32% gevuld met obligaties. Bedrijfsobligaties met een hoog kwaliteitslabel (investment grade) en die uit emerging markets (afgezien van China) zijn de favorieten. Verder hebben aandelen een iets hogere weging gekregen, ten koste van onder andere vastgoed.
CAPE-ratio
Maar Chinese aandelen steken er bij Jackson dus echt bovenuit. Dat heeft niks te maken met dat alles zo fantastisch gaat in China. Integendeel, er is juist van alles mis. Het grote voordeel is dat de aandelenwaarderingen extreem laag zijn in verhouding tot andere regio’s, waarbij de VS en India de kroon spannen.

Klik op de afbeelding voor een grote versie
Jackson gebruikt als vergelijkingsmateriaal de cyclically-adjusted price-earnings ratio (CAPE). Dat is een ratio waarbij de koers wordt afgezet tegen de gemiddelde winst over een periode van 10 jaar.
Economische dip
Daar staat dus tegenover dat er van alles mis is. Een van de grootste problemen van China is dat de diplomatieke verhouding met de Verenigde Staten steeds killer wordt. Ten tweede is er de strenge regulering van technologie- en vastgoedbedrijven die de winsten onder druk zet en beleggers angst aanjaagt.
Ten derde is er corona. In 2020 was China nog het land dat het best door de crisis kwam. Maar in 2021 kwam daar verandering in toen China als een van de weinige landen niet kon profiteren van een post-coronaherstel. Dit jaar kwamen daar nog de lockdowns overheen.
Gevoel
Jackson heeft een goed gevoel dat het economisch vanaf nu beter wordt en dat het meeste slechte nieuws in de aandelenkoersen verwerkt is. Hij denkt ook dat er een goede kans bestaat dat de regering het met de reguleringsdrift en coronamaatregelen vanaf nu wat rustiger aan gaat doen.
Maar voor wie niet vertrouwt op zijn gevoelens wijst Jackson op de waarderingen. De CAPE-ratio heeft een uitstekend trackrecord bij het beoordelen of aandelen duur of goedkoop zijn. Het is alleen vaak lastig in te schatten wanneer precies het knikpunt komt.

Klik op de afbeelding voor een grote versie