Nieuws

Goed beleggen is eenvoudig beleggen

Simpele oplossingen leveren vaak de hoogste rendementen op, zegt beleggingsadviseur Safal Niveshak met hulp van wijlen John Bogle.

Dat goede hygiëne een basisvoorwaarde is voor het indammen van een epidemie is een no-brainer. Hetzelfde geldt voor het positieve effect op de levenskwaliteit van stoppen met roken. Simpele oplossingen leveren vaak meer op dan complexe. Dat geldt ook voor beleggen, zegt vermogensadviseur Safal Niveshak.

Toch handelen beleggers daar lang niet altijd naar. Niveshak heeft daarom 10 eenvoudige beleggerstips verzameld uit het boek The Clash of the Cultures van John Bogle (zie foto), de oprichter van Vanguard en uitvinder van indexbeleggen.

1. Gemiddelde

Soms zijn value-aandelen in trek, soms wil de markt alleen maar groeiaandelen. Het ene moment zijn energieaandelen hot, dan weer niet. Markten zijn volgens Niveshak als een slinger die altijd terugkeert naar het midden. Doorslaggevend zijn uiteindelijk de fundamentals. Als de beurzen harder stijgen dan de economie, dan kan dat niet eindeloos goed gaan. 

2. Tijd en trends

De grootste vriend van beleggers is tijd en de grootste vijand impulstransacties. Iets kopen omdat het trendy is of juist verkopen omdat een aandeel tijdelijk uit de mode is, zijn handelsactiviteiten die veelal meer geld kosten dan dat ze opleveren.

3. Buy and hold

Als een belegger zijn huiswerk goed heeft gedaan en een bedrijf oogt aantrekkelijk op de lange termijn, dan worden die aandelen normaal gesproken niet na een half jaar weer uit de portefeuille verwijderd. Vasthouden is het devies.

4. Realiteitszin

Focus bij effecten op de fundamentals. Hoe snel groeit de omzet? Wat is de winstgevendheid? Hoe sterk is de balans? Doe niet mee aan speculatieve handelsmethoden van andere marktparticipanten.

5. Speld in hooiberg

Bij stockpicking is het moeilijk om echte parels van valse te onderscheiden. Fouten zijn snel gemaakt vooral door ongeschoolde beleggers. De beurs als geheel staat echter garant voor een degelijk rendement tegen lage kosten. Ofwel, ga niet op zoek naar de speld in de hooiberg, maar koop gewoon al het hooi.

6. Beheerkosten

Beheerkosten, handelskosten, prestatiebonussen. Dat zijn kosten die op de lange termijn hoog kunnen oplopen en het moeilijk maken de index bij te houden of te verslaan.

7. Risico

Aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen zijn nooit zonder risico. Een belegger moet tegen een stootje kunnen. Veilige havens bestaan niet. Er zijn wel verschillende soorten van risico waartussen gekozen kan worden.

8. Recent verleden

Beleggers hechten ten onrechte meer waarde aan dingen die kortgeleden zijn gebeurd zijn dan aan gebeurtenissen van langer geleden. Psychologen noemen dit de recency bias

9. Egel en vos

De Griekse dichter Archilochus maakt in een van zijn verhalen onderscheid tussen de vos die heel veel weet van heel veel dingen, en de egel die van één ding alles weet. Niveshak en Bogle kiezen voor het tweede. Specialisatie is belangrijk.

10. Standvastig

Alle beleggers hebben emoties, uiteenlopend van euforie tot wanhoop. De kunst is om die emoties zoveel mogelijk in toom te houden en vast te houden aan de uitgestippelde koers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie