Momentumbeleggen of trendbeleggen was het afgelopen decennium populair en lucratief. Het idee is om aandelen te kopen die het de voorgaande 12 maanden goed hebben gedaan. Die zullen dat namelijk waarschijnlijk blijven doen. Het omgekeerde geldt voor aandelen die achterblijven. Die kunnen beter verkocht worden.
De filosofie van het trendbeleggen bestaat al lang. Er is ook veel onderzoek naar gedaan dat erop wijst dat de strategie werkt. Een van de vroegste vormen was in zekere zin de Nederlandse tulpenmanie. Maar de afgelopen 20 jaar is het meesurfen op bestaande golven pas echt in een stroomversnelling geraakt door de computerhandel en slimme algoritmes.
Impasse
Volgens financieel analist Amy Arnott van Morningstar bevindt de strategie zich nu echter in een impasse. De laatste zes maanden waren in ieder geval geen goede tijd voor momentumbeleggers.
Arnott heeft een aantal strategieën op een rij gezet waaruit blijkt hoe goed de beleggingsfactor momentum het de laatste 10 jaar heeft gedaan. In 2013, 2015, 2017 en 2021 was het de beste strategie uit een groep van zeven. Andere strategieën zijn het selecteren op basis van:
- Liquiditeit
- Kwaliteit
- Omvang
- Stijl
- (lage) volatiliteit
- dividend of rente.

Klik op de afbeelding voor een grote versie
Groeiaandelen
De goede score voor momentumbeleggers heeft veel te maken met enkele high-flyers uit de technologiesector, zoals Apple, Amazon, Netflix, Nvidia, Microsoft, Alphabet en Tesla. Dat zijn aandelen die het feitelijk al 20 jaar fantastisch doen, in tegenstelling tot aandelen met een lage volatiliteit en value-aandelen, die al jaren achterblijven.
Volgens Arnott volgen momentumbeleggingen vaak de wetten van de zwaartekracht (alleen dan andersom). Eerst stijgen ze langzaam, dan steeds sneller. Tot… ze het plafond raken.
Schok
Het keerpunt wordt vaak veroorzaakt door een schok. Nu hebben we er daar een aantal van, variërend van de snel stijgende rente en hoge inflatie tot de covid-lockdowns in China en de oorlog in Oekraïne. Samen hebben ze gezorgd voor een correctie van groeiaandelen.
Een typische momentumbelegging, zoals het ARK Innovationfonds van Cathy Wood, heeft dit jaar al bijna 60% verloren. Het iShares MSCI USA Momentum Factor fonds staat ytd op een verlies van 18%.
Het geeft volgens Arnott het grote probleem van momentumbeleggen aan. Het kan jaren goed gaan, maar als het misgaat, dan gaat het ook goed mis. De val komt bovendien vaak zo snel, bij meerdere trendaandelen tegelijk, dat het moeilijk is de switch naar een andere factor te maken.
"Het kan jaren goed gaan, maar als het misgaat, dan gaat het ook goed mis"
Terug naar het gemiddelde
Andere voorbeelden van slechte momentumjaren waren 2000, 2001, 2009 en 2016. Dat waren tegelijkertijd allemaal jaren waarin groeiaandelen uit de mode waren.
Het heeft er alle schijn van dat 2022 aan dat rijtje kan worden toegevoegd. Normaalgesproken komt dat natuurlijk ook weer goed. De vraag is alleen wanneer.
Wat het volgens Arnott leert, is dat aandelen - of het nou waarde- of groeiaandelen zijn - uiteindelijk toch allemaal terugkeren naar een soort gemiddeld rendement. De momentumaandelen bewegen alleen veel heftiger dan waarde-aandelen.