De kunst van het niks doen Echt passief beleggen vereist zelfdiscipline. Dennis Friedman vertelt in de beleggersblog Humble Dollar dat het hem na lang oefenen eindelijk is gelukt. Een vertaling. 10 mei 2022 09:15 • Door IEXProfs Redactie "Ik ben niet iemand die zichzelf snel een schouderklopje geeft als hij iets goed heeft gedaan. Ik ben er ook niet de persoon naar om makkelijk om te gaan met complimenten. Maar deze keer, wil ik mijzelf toch een pluim geven. Na vier jaar kan ik eindelijk zeggen dat ik het doel bereikt heb waar ik vele jaren naar heb toegewerkt. Het was niet eenvoudig, en vergde veel zelfdiscipline en rust. Om dat te bereiken, heb ik mezelf afzijdig gehouden van al het bedrijfsnieuws. Ik heb financiële artikelen zoveel mogelijk vermeden, in ieder geval als het ging om onderwerpen zoals waarom het gunstig is om nu obligaties te verkopen of waarom het de moeite waard is internationale aandelen te kopen. Sterker, ik heb de dagelijkse ups and downs op de beurs helemaal aan mij voorbij laten gaan. Helemaal niks Wat heb ik dan gedaan de laatste vier jaar waar ik zo trots op ben? Helemaal niets! En dat is een hele prestatie, vind u niet? Het is niet eenvoudig om, wat er ook gebeurt, op de handen te blijven zitten in goede en in slechte tijden, en altijd vast te houden aan de strategie voor de lange termijn. Oké, ik heb wel iets gedaan. Ik heb mijn portefeuille twee keer geherbalanceerd. Maar dat was dan ook alles, overigens mede dankzij mijn financieel adviseur, die mij geholpen heeft op koers te blijven. Indexbelegger is geen passieve belegger Nu zullen veel mensen zeggen, wat is daar nou zo bijzonder aan? Het punt is dat ik eindelijk kan zeggen dat ik me gedraag als een echte passieve belegger. Ja, ik had vroeger ook indexfondsen, maar daarmee was ik nog geen passieve belegger. Hoeveel beleggers in indexfondsen hebben bijvoorbeeld dit jaar niet toch hun portefeuille omgegooid en een deel van hun obligaties verkocht vanwege de rentecyclus? Zonder glazen bol Een echte passieve belegger houdt beleggingen vast voor een lange periode. Vier jaar is eigenlijk nog niks, maar voor mij is het al een hele prestatie. Ik ken niemand die weet hoe aandelen en obligaties op korte termijn zullen presteren. Maar ik weet wel dat het zeer waarschijnlijk is dat de financiële markten op de lange duur positieve rendementen zullen opleveren. Daarom is het belangrijk te focussen op de lange termijn in plaats van de korte. Dat is wat een passieve belegger doet." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.