Nieuws

“Ik ben in de war, en daar is niks mis mee”

Ben Carlson vindt het momenteel moeilijk om de financiële markten te duiden. Hij is in goed gezelschap.

Als het om de beurs gaat, zit financieel columnist Ben Carlson zelden om verklaringen verlegen. In zijn blog A Wealth of Common Sense komt hij regelmatig met ragfijne analyses over het wel en wee op de markten. Maar in zijn laatste aflevering geeft hij toe het ook even niet te weten.

Is dat een probleem? Nee, zegt Carlson, want hij bevindt zich in goed gezelschap. Charlie Munger zei tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway bijvoorbeeld het volgende: “Als je door alles wat er momenteel gebeurt niet een beetje in de war raakt, dan is er iets mis.”

De rente

Wat het enorm lastig maakt om de markten goed in te schatten, is volgens Carlson dat er veel tegenstrijdige krachten aan het werk zijn. Het eerste voorbeeld dat hij bij de horens pakt, is de kapitaalmarktrente.

Het zal niemand ontgaan zijn dat die al maanden oploopt. In de VS heeft de rente op een tienjarige lening inmiddels de grens van 3% bereikt, in Nederland is het 1,25%. Dat is veel hoger dan begin dit jaar en slecht nieuws voor overheden die als ze hun schulden moeten verlengen aanlopen tegen hogere rentelasten.

Daar staat tegenover dat de inflatie ook hoog is en dat is weer gunstig voor iedereen met hoge schulden. De waarde van schulden neemt immers af als de prijzen stijgen.

Obligaties en aandelen

Verwarrend is ook dat het sentiment voor zowel aandelen als obligaties slecht is. Bij aandelen is er de vrees dat de economie vertraagt. Bij obligaties is er juist vrees voor oververhitting en een stijgende rente. 

Gunstig is wel dat de waarderingen van aandelen de laatste maanden sterk zijn gedaald. De koers-winstverhoudingen waren in 2020 opgelopen tot recordniveaus, maar dat is verleden tijd. Aandelen zijn zelfs relatief goedkoop, meent Carlson.

Maar daar staat weer tegenover dat aandelen over het algemeen slecht presteren tijdens fases met een hoge inflatie. Dus, is dat een reden om te kopen of te verkopen?

Groot gat

De meeste economen vinden het terecht dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente verhoogt om de inflatie te bestrijden. De vraag is alleen hoe ver de Amerikaanse centrale bank moet gaan.

De Fed verhoogde de rente gisteren met 50 basispunten tot 0,75%-1,0%, maar de kapitaalmarktrente staat al een tijd veel hoger. Het is best mogelijk dat de markten veel van het harde werk voor de Fed al hebben gedaan door vooruit te lopen op hun acties.

Voor obligatiebeleggers betekent dat weer dat de rente die zij ontvangen veel eerder zal pieken dan de Fed-rente. Met andere woorden, veel van het slechte nieuws zit al in de koersen verwerkt.

Huizenmarkt en cash

Op de (Amerikaanse) huizenmarkt is het al net zo rommelig. Voor de starters wordt het steeds moeilijker nog iets te kunnen kopen. De prijzen zijn hoog en nu lopen ook nog de hypotheekrentes op. Mensen die een hypotheek en een huis bezitten, zijn daarentegen spekkoper. Hun hypotheeklasten zijn laag en de waarde van de schuld neemt af.

Wat zegt dat over de huizenprijzen? Weinig. Door de hoge inflatie is er nog altijd sprake van een negatieve reële rente en kan het toch nog best interessant zijn een nieuw huis te kopen met een vette lening.

Daar komt bij dat huishoudens er financieel uitstekend voor staan. Dat is een groot verschil met 2007 - voor de hypotheekcrisis - toen de schulden torenhoog waren. Nu zijn ze historisch laag. De netto-schuld in de VS is zelfs voor het eerst in lange tijd onder de nul gedoken door de grote cashposities.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie