Nieuws

Themafondsen leggen het af tegen brede tech-ETF

Themafondsen hebben de laatste 4 jaar goed gerendeerd. Toch ziet Nicolas Rabener er weinig in. Er is een beter alternatief.

Reizen naar Mars klinkt nog ver weg, maar sommige zaken die 20 jaar geleden nog onmogelijk leken, zijn nu al binnen handbereik. Denk aan robots die helpen in de huishouding, een rondje om de aarde met een ruimteschip, kunstmatige intelligentie die de auto veilig naar huis brengt als de chauffeur even indut of KI die helpt bij het zoeken naar de juiste partner.

Als dat zo is, en het gaat zo snel met de ontwikkelingen, is het voor een belegger dan niet slim om al zijn geld in te zetten op toekomstthema’s? Keus is er genoeg. MSCI, een van de grootste indexproducenten ter wereld, heeft maar liefst 9 van dit soort thema-indices die gebruikt kunnen worden door ETF’s.

Fantastische prestaties

Nicolas Rabener, de oprichter en CEO van Factor Research, heeft ze onder de loep genomen. Een eerste conclusie is dat ze het de laatste vier jaar fantastisch hebben gedaan in vergelijking met de markt als geheel.

De 9 MSCI-thema’s zijn: digitale veiligheid, disruptieve technologie, vergrijzing, toekomstige mobiliteit, robotica, millennials, duurzame energie, smart cities en de digitale economie.

Rabener heeft ze vergeleken met de ACWI-index, waar bijna 3000 aandelen inzitten uit 49 landen, heel breed samengesteld dus.

De themafondsen deden het de afgelopen vier jaar bijna allemaal beter dan de ACWI-index. Het enige thema dat achterbleef was vergrijzing. De absolute winnaar was cybersecurity (internetveiligheid), op de voet gevolgd door toekomstige mobiliteit en disruptieve technologie.

Niet overtuigd

Maar Rabener is toch niet overtuigd. Want wat zijn dat voor aandelen die in de themafondsen zitten? Het blijken grotendeels aandelen te zijn met een hoge volatiliteit en dito waardering. Geen waarde-aandelen dus, maar veelal smallcaps met een hoge alpha. Het zijn bovendien vooral technologie-aandelen.

Rabener heeft de themafondsen daarom ook vergeleken met de iShares Global Tech ETF en dan komen de themafondsen er opeens minder goed vanaf. Het rendement van de Global Tech ETF is hoger en de risico’s lager. Daar komt bij dat de themafondsen hogere fees vragen dan de Global Tech ETF, 0,63% tegenover 0,43%.

Tech ETF of all shares ETF

Het zou natuurlijk kunnen dat de thema-indices van MSCI gewoon niet zo goed zijn. Maar David Blitz van Robeco heeft dezelfde patronen gevonden bij indices van Dow Jones, toch ook niet de minste.

Rabener concludeert dan ook, dat themafondsen weinig zin hebben. Ten eerste is het nog onduidelijk of de underperformance van value-aandelen aanhoudt. Maar zelfs al zou dat zo zijn dan kunnen mensen nog altijd beter een breed technologiefonds kopen, liefst een ETF, want die renderen beter en hebben een lager risicoprofiel. Aldus Rabener.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen