Nieuws

Renteverhogingen niet per definitie slecht voor obligaties

Het is nergens voor nodig om obligaties te dumpen als centrale banken de rente verhogen.

Het is een misverstand dat een cyclus van renteverhogingen per definitie slecht is voor obligaties. Dat zegt Keiyo Hanamura van Capital Group. Op de korte termijn valt niet te ontkennen dat de koersen van obligaties onder druk komen te staan als de rente stijgt. Dat zijn twee communicerende vaten.

Een simpele berekening leert dat een obligatie met een looptijd van nog 7,5 jaar in theorie 15% van zijn waarde verliest als de rente met 2% stijgt. Maar de waarheid is veel genuanceerder, zegt Hanamura.

Toekomstige inflatie

Ten eerste is het belangrijk te beseffen dat beleggers zelden onvoorbereid zijn. Renteverhogingen worden meestal ruim van tevoren gecommuniceerd naar de markt. Dat betekent dat als de Fed of de ECB de rente verhoogt, dan vertaalt zich dat nooit een-op-een naar de obligatiekoersen. 

Ten tweede leert de geschiedenis dat obligaties met een lange looptijd minder heftig reageren op rentecycli dan kortlopende obligaties. Dat is omdat een rentecyclus er niet zonder reden is. Die is bedoeld om toekomstige inflatie de kop in te drukken en dat is op termijn gunstig voor het rendement op obligaties.

Verleden

Een ander aspect aan rentecycli dat vaak vergeten wordt, is dat het soms jaren duurt voor de top (en de bodem) van de rentecyclus is bereikt. Dat geeft beleggers tijd om zich aan te passen en ook emittenten zullen moeten reageren, bijvoorbeeld met hogere couponrentes.

Het gevolg is dat de effecten van een rentecyclus verder worden gedempt. Hanamura laat een grafiek zien met drie eerdere rentecycli in de VS: 1999-2000, 2004-2006 en 2015-2018. In alle drie de cycli steeg de rente fors, maar waren de rendementen voor een mix van staats- en bedrijfsobligaties gewoon positief.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Tegenwicht

Tenslotte vormen obligaties juist in een rentecyclus een goede balans met aandelen. Aandelen stijgen namelijk vaak nog flink aan het begin van een rentecyclus omdat de economische groei dan nog uitbundig is.

Als de rentecyclus zijn top nadert, draaien de rollen om en is het de beurt aan obligaties om koerswinsten te boeken. Volgens Hanamura gaat dat meestal veel sneller dan het lijden van verliezen tijdens de opwaartse trend van de rentecyclus.

Voor bedrijfsobligaties geldt dat ze nog een aparte rol hebben tussen staatsobligaties en aandelen in. Bedrijfsobligaties worden bij een correctie op de aandelenmarkt meestal mee omlaag getrokken door de angst voor wanbetalingen, maar in tegenstelling tot aandelen komt het herstel meestal ook veel sneller.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie